Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kulcsfontosságú szerepe van a bankrendszernek

2020. augusztus 07. - Cégkasszás

A legújabb állami támogatott konstrukciók ígéretes megoldásnak bizonyulnak, a bankrendszer kulcsfontosságú szerepe pedig megkérdőjelezhetetlen a járványhelyzet okozta gazdasági sokk enyhítésében. Többek között erről is nyilatkozott nekünk Csonka Tibor, az OTP Bank Vállalati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

12_06_otp_csonka_tibor_szm_szm6068_1.jpg

Hogyan érintette általánosságban, illetve ágazatonként a középvállalati szektort a járvány okozta válság?

A kis- és középvállalatok képezik a magyar gazdaság motorját, azonban tőkeellátottságuk történelmileg nem túl erős, amelyhez hozzáadódik, hogy a koronavírus-járvány hatásainak láncszerű sorozata sokként érte a gazdaság szinte minden szereplőjét. A nagyarányú beszállítói fennakadások és a nehezen megoldható helyettesíthetőség a termelési láncokban jelentős kihívást okozott. Csökkenő árbevétel és profitvárakozások, elbocsátások, valamint visszafogott beruházási hajlandóság jelzi általánosságban a járvány eddigi hatását. A leginkább érintett szektorokat, vagyis a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart, a sportot, a kulturális szolgáltatásokat és a személyszállítási ágazatokat pedig még hatványozottabban érintették a történtek, hiszen az ezen ágazatokban tevékenykedő vállalkozások működése gyakorlatilag egyik napról a másikra lehetetlenült el bizonytalan időre.

Milyen alakú válsággal számol jelen ismeretei szerint az OTP Bank: elhúzódhat a kilábalás, vagy gyors visszarendeződés jöhet? Melyek a legjellemzőbb aktuális problémák?

A járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetésére számos vállalkozás teljes leállással vagy jelentős működésbeli változásokkal reagált a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Mindez munkahelyenként és szektoronként eltérő következményeket von maga után, de összességében azt látjuk, hogy a vállalkozások többsége az érintettségétől függően jól alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Bár sok adat nem áll még rendelkezésre a várható gazdasági hatások megbecsüléséhez – mivel a válság csak a március második felét érintette, tehát az első negyedévi adatok nem adnak teljes képet –, az Elemzési Központunk 2,7–3,5 százalék közötti GDP-csökkenéssel számol. A kilábalás üteme szektoronként is változhat, és több, most még nem tisztán látható tényezőtől is függ. Bizonyos korlátozásokat ugyan országszerte feloldottak és sok területen újraindulhatott az élet, továbbra is számos társaságot érintenek negatívan a járvány gazdasági hatásai.

Milyen megoldásokat kínál számukra az OTP Bank?

Az OTP Banknál számos pénzügyi megoldás közül választhatnak a vállalkozások a járvány miatt kialakuló gazdasági nehézségeik áthidalására és a veszélyhelyzetet követő fellendülési időszakra való felkészülésre. Úgy látjuk, hogy rengeteg cég keresi a lehetőségeket, hogy miként vészelheti át az átmeneti időszakot, majd hogyan léphet ki belőle minél hamarabb. Ebben segítségükre lehet a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogram újabb szakasza, az NHP Hajrá!, illetve a megújult Széchenyi Kártya Program is. E gazdaságélénkítő programok igen kedvező kamatokkal kínált forrásait az OTP Bank elsők közt tette elérhetővé a vállalkozások számára.

Az állami támogatású finanszírozási programok közül melyeket érdemes igénybe vennie a középvállalati szegmensnek?

Az állami források és a hozzá kapcsolódó garanciarendszer fontos szerepet játszhat a válság kezelésében és a gazdaság élénkítésében. Kiemelten fontos, hogy minden gazdasági szereplő a megfelelő forráshoz jusson, ebben pedig kulcsfontosságú szerepe és felelőssége van a bankrendszernek. Épp ezért valamennyi hitelprogramhoz csatlakoztunk, amely elősegíti a gazdaság mihamarabbi újraindulását. Úgy látjuk, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány mutatott be az elmúlt időszakban, hatékony segítséget jelenthetnek az újfajta kihívásokkal szembesülő cégeknek. A járvány miatt nagyon sokféle probléma jelentkezett a különböző társaságoknál, épp ezért a növekedési hitelprogram forrásai az NHP Hajrá! elindításával az eddiginél jóval szélesebb körben használhatók fel, és a megújult Széchenyi Kártya Program is új lehetőségekkel szolgál az érdeklődőknek. Mindezek alapján, tevékenységi körétől függetlenül, a mikro-, kis- vagy közepes vállalkozások bármelyike kaphat segítséget vagy akár új lendületet is ezekkel a forrásokkal. Legyen szó tehát bérfizetési nehézségekről, beszállítói számlák kiegyenlítéséről, bérleti díjak rendezéséről vagy akár mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásáról, ezekre az OTP Banknál már elérhetők a pénzügyi megoldások a nehéz helyzetbe került vállalkozások számára. Azok a cégvezetők pedig, akik inkább valamilyen fejlesztést, beruházást terveznek, szintén találnak nálunk államilag támogatott megoldást, valamint saját forrásból kialakított konstrukciókat.

Mik a tapasztalatok: hogyan reagált inkább a középvállalati szektor a válságra? Befagyasztották a terveiket, válságüzemmódba kapcsoltak, egyáltalán mennyire nehéz most ebben a cégkategóriában a puszta életben maradás is? 

A járvány gazdasági következményeinek hatására rövid távon a finanszírozási kereslet eltolódott az átmeneti fizetési nehézségekre is megoldást kínáló konstrukciók irányába, mint a kereskedelmi faktoring, illetve a támogatások előfinanszírozása. Az NHP Hajrá! és az új Széchenyi Kártya Program forrásai közül is egyelőre inkább ezen konstrukciókat keresik a vállalkozók, mivel rugalmasan kezelhetők vele a likviditási problémák a megváltozott körülmények között. Arra számítunk, hogy az új beruházásokra kialakított kölcsönök iránt később, a gazdasági bizonytalanságok enyhülésével élénkülhet meg a kereslet.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7516117828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása