Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Szuperhitel segítségével adhatnak csattanós választ a válságra a vállalkozások

2020. május 26. - Cégkasszás

Az még kérdés, hogy a koronavírus-járvány mekkora pusztítást végez a gazdaságban, de már több olyan intézkedése van példa, amelyek tompítják a negatív hatásokat. A jegybank már korábban elindított, a járvány miatt most felturbózott programja, az NHP Hajrá! kulcsfontosságú lehet az újraindulásban és a vállalkozások, ezen belül is a több százezer magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődésében. Beszédes számok alapján lehet bizakodni abban, hogy az NHP Hajrá! lökést ad a cégeknek, a korábbi program, az NHP Fix keretében ugyanis másfél év alatt 495 milliárd forint kedvezményes forráshoz jut több mint 16 ezer vállalkozás. 

economy_growing.jpg

A koronavírus-járvány átírta a mindennapok menetrendjét, valamint a gazdasági terveket is. Bár a járvány már hatással volt a magyar gazdaság első negyedéves teljesítményére, ennek ellenére a GDP – az első becslése szerint  - még több mint 2 százalékos pluszban zárt, a második negyedév azonban sokkal rosszabb lehet. Összességében az idén gyengébb produkció várható az utóbbi években tempós fejlődést mutató, tavaly például közel 5 százalékos többletet elérő magyar gazdaságtól. 

Jókora „tábor”

Az eddig fejlődésben kulcsszerepe van a vállalati szférának, tavaly összesen közel 2 millió regisztrált vállalkozás – a szakzsargon szerint gazdasági szervezet – volt Magyarországon, sajnos a járványhoz kötődő általános válság szinte minden szektort érint, azaz a szóban forgó vállalkozásokat is. A közel 2 milliós szám úgy jön össze, hogy tavaly majdnem 1,3 millió „önálló vállalkozás” – többek között egyéni vállalkozás – szerepelt a nyilvántartásban. Az összes vállalkozás 28,7 százalékát adták a társas vállalkozások – például kft.-k -, ők több mint 500 ezren voltak. Ahogy szó volt róla, a járvány sokkolta a gazdaságot, ezen keresztül a vállalkozásokat, ezért az állam és a jegybank is olyan intézkedésekről döntött, amelyek enyhítik a negatív hatásokat és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél előbb talpra állhasson a gazdaság. 

Szemmel látható

Az egyik legkiemelkedőbb lépés a Magyar Nemzeti Bank által elindított új kedvezményes hitelprogram, az NHP Hajrá!. Tulajdonképpen csak a neve új, a jegybank ugyanis már 2013-ban elindította az akkor még Növekedési Hitelprogramot (NHP), amelynek több szakasza, legutóbb már NHP Fix néven működött és kedvezményes forrást biztosított a vállalkozásoknak. Az NHP Hajrá! azért kulcsfontosságú, mert összesen 1500 milliárd forintos hitelkeretet jelent a kritériumokat teljesítő vállalkozások számára, a hitel kamata pedig maximum 2,5 százalék lehet, ráadásul a bankok közötti versenyben ez akár kevesebb is lehet. A korábbi NHP-s hiteleknél azért is kedvezőbbek az NHP Hajrá!-ban elérhető hitelek, mert a beruházási kölcsönöket akár 20 évre is kérhetik a vállalkozások, szemben az eddigi maximum 10 éves futamidővel. Az NHP Hajrá!-hitelek futamideje egyébként így 3-évtől 20 évig terjedhet. A Magyar Nemzeti Bank szakemberei arra számítanak, hogy az NHP Hajrá esetében kezdetben a forgóeszköz-hitelekre és a hitelkiváltásokra lesz a legnagyobb igény, de 20202 harmadik harmadában már lendületet vehetnek az új beruházások is, a járvány hatására ugyanis a kkv-k a termelés automatizálása érdekében tehetnek lépéseket, ehhez pedig beruházásokra lesz szükségük. Az NHP Hajrá! keretében elérhető 1500 millió forintos hitelforrás jelentőségét többek között az is mutatja, hogy GDP-arányosan is szemmel látható tétel, a 2019-es – folyó áron mért – közel 47 ezer milliárd forintos GDP-nek a 3,2 százalékának felel meg. 

Mellette szól

Az NHP Hajrá! amellett, hogy nagyon alacsony, a már említett 2,5 százalékos kamatplafonnal igényelhető, még sok további további tényező miatt jelent kiváló lehetőséget a vállalkozások számára. A teljesség igénye nélkül ezek a következő mikro-, kis- és középvállalkozások számára is elérhető

  • a hitelösszeg fordítható működésre, bővítésre, korszerűsítésre is
  • új és használt eszközök beszerzésére, munkabérre, hitelkiváltásra, cégvásárlásra is felhasználható
  • az kérhető hitelösszeg rendkívül széles skálán mozog, 1 millió forinttól 20 milliárd forintig
  • az NHP Hajrá! további kivételes megoldása, hogy a hitel nyújtó banknak két héten belül döntenie kell a folyósításról, azaz az érintett vállalkozások pozitív döntés esetén nagyon hamar hozzájuthatnak a fejlődéshez szükséges forráshoz. 

Az NHP Hajrá! tehát kedvező megoldást nyújt szinte minden vállalkozás számára. Ezt a korábbi kedvezményes jegybanki hitelprogramok közül például a múlt év elején indult NHP Fix program adatai is igazolják. A 2019 januári indulástól 2020 április végéig összesen több mint 16 ezer vállalkozás majdnem 23 ezer hitel- és lízingszerződés keretében kötött szerződését 495 milliárd forintra. Egy-egy NHP Fix-hitel átlagösszege megközelítette a 82 millió forintot, a lízingügyletek esetében az átlagértéke 11,1 millió forintra rúgott. A futamidő az előbbieknél 8,6 év, utóbbiaknál pedig közel 5 év. 

Összességében az NHP Hajrá! nagyban hozzájárulhat tehát ahhoz, hogy a járvány kedvezőtlen következményeit tompítsák és hosszabb távon elindulhassanak a vállalkozások a tempós fejlődés útján.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr215717482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása