Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Lassan utolérheti Európát a magyar kkv-hitelezés

2019. szeptember 17. - Cégkasszás

Ha az elmúlt években látott tendencia folytatódik, akkor fokozatosan zárulhat az olló az európai és a magyar kkv-hitelezés között – mondta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Dr. Nagy Róbert, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint a mostani intenzív növekedés oka, hogy a vállalatok bíznak a jövőben a gazdasági bővülést látva.  A teljes interjú itt hallgatható meg.

_vez3070.JPG

Mostanra ezer milliárd forintot ért el az az állomány, melyben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. részt vett kezességvállalóként – mondta a Trend FM műsorában Dr. Nagy Róbert. Hozzátette: a válság évei hosszúra nyúltak a magyar gazdaságban, de mostanra nagyjából sikerült elérni azt a növekedési ütemet, mint a válság előtti években. 

„A jelenlegi 5% körüli gazdasági növekedés mellett a kkv-k is bíznak a jövőben, van piacuk, ezért fejlesztenek, így szükségük van hitelekre. Amíg ez a tendencia kitart, addig ez a növekedés folytatódhat” – véli Dr. Nagy Róbert. 

A Garantiqa célja elsősorban az, hogy azokat a cégeket is segítse hitelhez jutni, melyek egyébként fedezethiány miatt nem jutnának kölcsönhöz a kereskedelmi bankoktól. A bankok jellemzően vagy méretgazdaságossági problémák miatt utasítják el ezeket a kisvállalkozásokat, vagy azért, mert őket nehezebb mérleg alapon elbírálni. Ebben tud segíteni a garancia. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a kezesség a legtöbbször egy nap alatt megtörténik, az árak is csökkentek, ennek köszönhetően az elmúlt években két és félszeresére nőtt a hitelállomány, melyben kezeskedtek. Ez most mintegy 1000 milliárd forint, ami 35 ezer céget érinthet. Ráadásul ma már a portfólió több mint 40%-a éven túli hitel, öt éve ez az arány nem érte el a 20%-ot, tudatos stratégiával élénkítették a hosszabb hitelek felvételét.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr615111744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása