Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Ebben vannak lemaradva a magyar cégek: Excelből irányítanak milliárdos vállalkozásokat

2019. szeptember 03. - Cégkasszás

A legtöbb magyar vállalat azzal sincs tisztában, mennyire működik hatékonyan, ha pedig mégis szeretnének tisztán látni, akkor kesze-kusza Excel-táblákkal dolgoznak – derül ki a Cégmenedzser kutatásából, melyben kétezer magyar kkv-t kérdeztek meg. A friss számok ismét alátámasztják azt, hogy a digitalizáció egyelőre gyerekcipőben jár nálunk, pedig ez lehetne a hatékonyság egyik kulcsa.

1894389.jpg

Korábban az Európai Bizottság felmérése is azt mutatta ki, hogy a magyar kkv-k mindössze 13 százaléka számít digitálisan fejlettnek, ennél alacsonyabb arányt csak öt európai országban mértek. A nagyon fejlett kategóriába csak a hazai cégek egy százaléka sorolható ebből a szempontból, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ők használnak például vállalatirányítási és ügyviteli rendszereket. 

A Cégmenedzser kutatásában résztvevő mintegy kétezer KKV túlnyomó része, több mint 80 százaléka a 100 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalatok közül került ki. Jellemzően legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak, 64 százalékuk szolgáltató, 13 százalékuk gyártó, míg 22 százalékuk kereskedő cég. 

Arra a kérdésre, hogy mennyire látják át a saját cégük mindennapi folyamatait, 18 százalék azt válaszolta, hogy a könyvelőre bízza az ügyeket. Persze a többség még mindig azt mondja, hogy minden projektet külön értékelnek a cégnél. 

Az alacsony digitalizációra utal az az adat is, amely szerint a magyar KKV-k körében az Excel és a számlázó program messze a legkiemelkedőbb és legtöbbet használt szoftver. 70 százalékuk használ Excelt, míg kevesebb mint 10 százalékuk alkalmaz valamilyen CRM-, vagy vállalatirányítási rendszert. A válaszadók több mint 10 százaléka gyártó cég, akik közül csak alig minden ötödik használ valamilyen termelésirányítási programot, vagyis a gyártók nagy része még manapság is Excel-táblák segítségével kezeli a gyártási folyamatokat. 

A fenti tendenciák azért is szomorúak, mert a mostani környezetben olcsón lehet hitelhez jutni a cégeknek, így könnyebb lenne megtérülő beruházásokat végrehajtani, ráadásul a hitelképességben segíthet a hitelgarancia intézménye is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8015037494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása