Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kirobbanó optimizmus a magyar cégek körében

2019. május 17. - Cégkasszás

Sosem látott csúcsára emelkedett a GVI vállalati konjunktúraindexe főleg a nagyvállalatok bizalmának köszönhetően. A kirobbanó optimizmus pedig a gazdasági adatokan és a hitelfelvételi kedvben is megmutatkozhat.

1676023-min.jpg

Áprilisban 58 pontra emelkedett a GVI vállalati konjunktúramutatója, ami több mint 2800 magyar cégvezető véleményét összegezte. A mostani érték a mutató 1998 óta íródó történetében új csúcsot jelent. A bizonytalansági mutató értéke egy ponttal csökkent az októberi értékhez képest, jelenleg 36 ponton áll. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése egyöntetűbbé vált a fél évvel korábbi adatfelvételhez képest.

569_1557744949da3b7_orig.jpg

A kedvező üzleti klímát leginkább a döntően, vagy részben külföldi tulajdonban lévő, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik – e cégek üzleti várakozásai a legkedvezőbbek. Ágazatok szerint leginkább az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek várakozásai váltak optimistábbakká 2018 októberéhez képest, ugyanakkor az ipari, az építőipari, valamint a kereskedelmi cégek továbbra is a szolgáltatóknál pozitívabban értékelik várakozásaikat.

Mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet pozitívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 5, a várható üzleti helyzeté pedig 6 ponttal javult 2018 októberéhez képest, a jelenlegi üzleti helyzet mutatója így most 55 ponton áll, a várható üzleti helyzeté pedig 49 ponton.

A javuló várakozások a gazdasági konjunktúrában is megmutatkozhatnak, az optimizmus növelheti a cégek hitelfelvételi kedvét, amiben segíthet a hitelgarancia szélesebb körű elterjedése is például a Garantiqa termékeinek segítségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9914831770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása