Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Még 1000 milliárd forintot fordít kkv hitelezésre az MNB

2018. szeptember 28. - Cégkasszás

 

 money-2696234_340.jpg

Folytatódik a Növekedési Hitelprogram, az új, NHP Fix névre keresztelt lépcsőt januártól indítja el a Magyar Nemzeti Bank – jelentették be a monetáris tanács legutóbbi ülését követően. Az újabb 1000 milliárd forintos programmal elsősorban a kkv-kat célozzák, akik legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett juthatnak forráshoz.

 Az MNB nulla százalékos kamat mellett juttat forrást a bankoknak az új NHP Fix program keretében, ezt legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetik tovább a kkv-knak. A hitel összege legfeljebb egymilliárd forint lehet, a futamidő pedig 3-10 év között változhat a jegybank programjának kiírása szerint. A kedvezményes hitelt új beruházásokra vehetik fel a cégek, lízingre is felhasználható.

 A vállalati hitelezés volumene jelenleg megfelelő, de szerkezete nem elég egészséges – olvasható az MNB közleményében, melyben az új hitelprogram szükségességét indokolták. A jegybank szerint a hosszú lejáratú hitelek aránya nemzetközi összehasonlításban alacsony, és a fix kamatozású hitelek aránya is alulmúlja a fejlettebb országokban jellemző arányt. Az NHP idejében teret nyertek a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek, a program kivezetését követően azonban ezek aránya visszaesett, amin a későbbi Piaci Hitel Program sem tudott változtatni. Mivel piaci alapon jelenleg nem jönnek létre széles körben hosszú lejáratú, fix és kedvező kamatozású hitelek, a vállalkozások érdemi része nem tudja kihasználni hosszú távra a jelenlegi kedvező kamatszintet, ezért ismét jegybanki beavatkozás indokolt – teszik hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr914264665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása