Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Érdemben tudunk segíteni a hazai vállalkozásoknak

2018. május 28. - Cégkasszás

Az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. erős évet zárt 2017-ben. Az állami kezességvállalás kkv-hoz juttatását végző cég garanciaállománya tavaly elérte az 570 milliárd forintot. Ezzel 700 milliárd forint hitel került több mint 37 ezer hazai vállalkozáshoz a Garantiqa közreműködésével. A társaság vezérigazgatójával, dr. Búza Évával az eredményekről és a célokról beszélgettünk.

buza_eva0528_1.jpg

Csakúgy, mint 2016-ban, tavaly is dinamikus bővülést ért el a Garantiqa. Úgy tűnik, hogy a prosperáló gazdaságban a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt, amihez jól jön nekik az állami kezességvállalás. Valóban ez a helyzet?

Azt látjuk, hogy a kedvező gazdasági környezet jó hatással van a hazai kkv-szektor hitelfelvételi kedvére, így tavaly is sikerült azt a dinamikus bővülést folyatatnunk, ami az elmúlt időszakban jellemző volt. A számok magukért beszélnek: a kezességvállalási portfóliónk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig kiemelkedő, 127 milliárd forinttal emelkedett. Ez a dinamika, ez a növekedési ütem egyébként lényegesen gyorsabb volt a kkv-hitelezés bővülésénél.

 

Hogy néz ki most a kkv-­hitelezési piac, mit mutatnak a számok? És mik a fontosabb kilátások?

A kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv a hitelpi­acon is lecsapódik: a legfrissebb adatok szerint a szűken értelmezett mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelállománya 2017-ben éves viszonylatban 11,4 százalékkal emelkedett, míg az önálló vállalkozókkal bővített kkv-szektor hitelállományának éves növekedési üteme 11,8 százalék volt. Fontos látni ugyanakkor, hogy annak ellenére, hogy a kkv-k finanszírozáshoz jutását mind­emellett uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatták, a kkv-szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentős. A Magyar Fejlesztési Bank egy nemrégi kutatása szerint az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire válaszokat kell találnunk nekünk is.

 

Milyen válaszokat tud adni erre az állami hátterű kezességvállalással, a kkv-­hitelezés multiplikátoraként is működő Garantiqa?

Nagyon fontos feladatunk, és egyben kihívás is számunkra, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amely a kezességvállalás nélkül nem tudna forráshoz jutni. Minden felmérésünk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a kkv-k finanszírozáshoz jutásában. 2017-ben a részesedésünk a kkv-­hitelezésből év végére 16,4 százalékra nőtt, ami azt jelenti, hogy csaknem minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. Azt lehet mondani, hogy a Garantiqa mára a hazai kkv-finanszírozás meghatározó szereplője, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy minél több hazai mikro-, kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ennek érdekében egyébként ettől az évtől szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel is együttműködéseket tervezünk az ismeretterjesztő, edukációs tevékenységünk erősítésére. Valóban az lenne a cél, hogy minél több olyan vállalkozás forráshoz jusson, és megkapja a fejlődés, fejlesztés lehetőségét, amelyik esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhatott. Ami pedig a konkrétumokat illeti: az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodásunk lehetővé teszi, hogy az úgynevezett COSME-program keretében közel 3500 hazai kkv juthasson mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. Ez új lehetőséget jelent a szektor számára, csakúgy, mint a 2018-ban indult Irinyi Garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elősegítő kezességvállalási konstrukciónk. Az úgynevezett portfóliógarancia-­termékünk keretében pedig a vállalkozások hiteleihez vállalt kezességek átfutási ideje nullára csökken idéntől.

 

Ez hazai kis- és közepes vállalkozások meglehetősen nagy tömegének lehet jó hír, nem? Mire alapozható ez az optimista megközelítés?

Egyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a gazdasági konjunktúrára. Az erős hazai és uniós gazdasági növekedés egyre optimistábbá teszi a finanszírozókat és a vállalkozásokat, így a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. Ráadásul ezt az óvatos optimizmust támasztják alá a szektor kilátásairól szóló kutatások és a Garantiqa Hitelgarancia saját tapasztalatai is. Noha egyre optimistábbak a szektor szereplői, azért a válság tanulságait levonták, a bankok megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá. Ezért van nagy tere a Garantiqa kezességvállalásának és ezért tudunk érdemben segíteni a hazai kkv-szektor egyre több szereplőjének.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2814007616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása