Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Saját magukban bíznak a magyar vállalkozások

2016. április 15. - Cégkasszás

A mikrovállalkozások 65 százaléka, a kivállalkozásoknak pedig a 77 százaléka hajtott végre beruházást az utóbbi öt évben, és ezeket a fejlesztéseket több mint 90 százalékuk a saját profitjából finanszírozta - derül ki az MFB csoportba tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss kutatásából. A vállalkozások számára készfizetőkezességet biztosító társaság arra számít, hogy a következő időszakban többen intézményi garanaciával kombinált bankhitelek segítségével valósítja majd meg a tervezett beruházásait.

 A magyarországi mikro- és kisvállalkozások biztosra mentek az utóbbi években, ha beruházásról volt szó. Az állami Magyar Fejlesztési Bank-csoport többségi tulajdonában lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített felmérés szerint ugyanis a mikrovállalkozások 65 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 77 százaléka valósított meg különböző beruházást az elmúlt öt évben, és ezekhez 94, illetve 92 százalékuknál a saját nyereség jelentette a forrást. A hitelből történő fejlesztés aránya a mikro- és kisvállalkozásoknál egyaránt alacsony volt. 

A kutatás szerint a mikrovállalkozások 30 százaléka tervez kapacitás- vagy termelésbővítő beruházást a következő hat hónapban, a kisvállalkozások körében pedig a 32 százalékos volt ez az arány. A bővítésben gondolkodó mikro- és kisvállalkozások egyaránt a megfelelő anyagi fedezetet nevezték a legfontosabb tényezőnek a beruházásról szóló döntés során.  

“Bár a kutatás eredményei szerint a beruházások esetében a mikro- és kisvállalkozások egyelőre kevésbé támaszkodnak a banki hitelekre, ugyanakkor arra is rávilágított a felmérés, hogy az anyagi fedezet megléte kulcsfontosságú a mikro- és kivállalkozások beruházási döntéseiben” - értékelte az eredményeket dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a Garantiqa Zrt. készfizető kezességi konstrukcióinak segítségével azok a vállalkozások is kaphatnak idegen forrást a tervezett beruházásaikhoz, amelyek e nélkül nem vagy nem feltétlenül kapnának hitelt egy banktól. Dr. Búza Éva szerint a következő időszakban növekedhet majd azoknak a mikro- és középvállalkozásoknak a száma, amelyek garanciakonstrukcióval kombinált bankhitelekkel valósítják majd meg a fejlesztéseiket. 

A vezérigazgató szerint bővüléshez jó alapot ad a tavalyi eredmény. A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 14 százalékkal 366 milliárd forintra növekedett, és az idén a társaság 15 százalékos bővüléssel számol. Dr. Búza Éva elmondta azt is, hogy a 2015-ben elért kiemelkedő – a kkv szegmens hitelezésének bővülését jóval meghaladó - növekedés érdemben javította a kkv szektor hitelekhez történő hozzáférését. 2015 végén a társaság kezelésében lévő portfolió közel 450 milliárd forintnyi hitel gazdaságba kerülését segítette elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr388638732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása