Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Sosem voltak még ilyen optimisták a magyar kkv-k

2016. március 20. - Cégkasszás

A 2016. januári adatfelvétel tanúsága szerint a hazai KKV szektorban az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest tovább javult: a KKV Körkép Konjunktúramutatója az októberi 20 pontról 25 pontra emelkedett, ami 2005. január – a kutatás kezdete – óta mért legmagasabb érték – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) anyagában.

A mutató jelenlegi értéke jelentősen meghaladja az előző év ugyanezen időszakában mért értéket (16 pont). A Bizonytalansági Mutató értéke 37 pontos szinten áll, amely gyakorlatilag nem változott az előző negyedévhez képest (2015 októberében 38 ponton állt). A Bizonytalansági Mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a KKV-kat, továbbra is csak a kis- és középvállalkozások egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az üzleti bizalom szintje nőtt az előző negyedévhez képest, ezzel pedig a kutatás történetének legmagasabb értékét érte el (a mutató értéke csak idén áprilisban volt hasonlóan magas, amikor elérte a 23 pontot).

A KKV Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a tíz almutató döntő többségének értéke nőtt az előző negyedévhez képest. A legnagyobb mértékben a várható kapacitáskihasználás (13 pontos növekedés), a várható beruházási aktivitás (10 pontos növekedés), illetve a várható termelési szint (8 pontos növekedés) megítélése javult. Egyetlen mutató értéke csökkent az előző negyedévhez képest, a jelenlegi rendelésállomány egy ponttal visszaesett.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr478506354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása