Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nagy siker elsőre az MNB hitelezés élénkítő programja

2016. február 09. - Cégkasszás

Több mint háromszorosan túljegyezték a kereskedelmi bankok az MNB első hitelezéshez kötött kamatcsere-tenderét – közölte a jegybank. Mindez azt jelenti, hogy a pénzintézetek máris azt vállalták, hogy legalább 150 milliárd forinttal növelik kkv-hitelezésüket.

A meghirdetett 200 milliárd forintos összegre 618 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot a bankok az MNB kamatcsere-tenderén, melynek lényege, hogy a lekötött összeg negyedéig vállalják a bankok, hogy növelik kkv-hitelezésüket. A jegybank cserébe kedvező árazású forint forrást nyújt számukra. Az első aukción az MNB a teljes mennyiséget elfogadta.

A tendereket március végéig folytatja a jegybank, vagyis még februárban és márciusban lesznek hasonló jegyzések kéthetente. Eredetileg a tavaly ősszel bejelentett piaci hitelprogram keretében 1000 milliárdos állományt tűzött ki célul az MNB, ami hasonlóan sikeres tenderek mellett könnyedén teljesülhet. Azt még nem tudni, mi lesz, ha a következő két aukción is hasonló túljegyzés lesz, elképzelhető, hogy készek lesznek megemelni a keretösszeget a hitelezés élénkítése érdekében. Ugyanakkor az első tender után az MNB kiemelte, hogy nem számít hasonlóan erős érdeklődésre a további aukciókon.

A jegybank ígérete szerint szigorúan ellenőrzik majd, hogy az érintett bankok teljesítik-e önkéntes vállalásukat, először 2017 első negyedévében vizsgálják meg, hogy az idei hitelezés-növekedés megvalósult-e. Részben az új program miatt a jegybank arra számít, hogy a kkv-hitelállomány 2016-ban nettó 5-10 százalékkal emelkedik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr698383694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása