Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A hitelezés bővülése élénkítheti a garanciakonstrukciók piacát

2015. november 18. - Cégkasszás

A kis- és középvállalkozások hitelezésének felfutása a beruházások bővülése, a gazdaság fejlődése mellett kedvez a garanciakonstrukcióknak is – közölte a Magyar Fejlesztési Bank többségi tulajdonában lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely egyúttal üdvözölte a Magyar Nemzeti Bank lépését, amellyel újabb 600 milliárd forintos olcsó hitelforráshoz juthatnak a vállalkozások. Az idén - tavalyhoz képest - 16 százalékos növekedést elérő Garantiqa szerint az élénkülő hitelpiacon tovább nőhet a készfizető kezességet biztosító konstrukciók iránti igény, amelyek alapot nyújtanak a vállalkozások beruházásaihoz.

A Magyar Nemzeti Bank november 3-án jelentette be, hogy 2016 januárjában elindítja a Növekedéstámogató Programot (NTP), valamint a Piaci Hitelprogramot, amelyek célja, hogy a vállalati, ezen belül a kis- és középvállalkozások hitelállománya 250-400 milliárd forinttal bővüljön a jövő évben. A jegybanki programok keretében a kis- és középvállalkozások számára így 600 milliárd forint hitelkihelyezés valósulhat meg jövőre.

„A most bejelentett jegybanki lépések mindenképp hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kkv-szektorban fellendüljön a hitelezés. A hitelpiaci bővülésben pedig fontos szerepe lehet a garanciakonstrukcióknak is, amelyek készfizető kezességet biztosítanak a bankok számára, így olyan vállalkozások is hozzájuthatnak a hitelekhez, ezen beül az olcsó NTP-s forrásokhoz, amelyek nem feltétlenül kapnának hitelt a bankoktól” – reagált az NTP elindításáról szóló bejelentésre dr. Nagy Róbert, a Garantiqa vezérigazgató-helyettese.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr288089306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása