Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Fokozódik a kereslet a garancia intézmények készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránt

2015. július 29. - Cégkasszás

A hitelfelvételben gondolkodó mikro- és kisvállalkozások 82, illetve 78 százaléka beruházáshoz, fejlesztéshez venne fel leginkább hitelt, miközben a működési költségek finanszírozására csak a 23, illetve 19 százalékuk igényelne forrást – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített reprezentatív országos kutatásból kutatásából. Ugyanakkor a mindennapos működés stabilizálásához, a megrendelő hónapokkal későbbi fizetéséből adódó pénzügyi hullámvölgyek kezeléséhez folyószámlahitel-konstrukciók – melyek a Garantiqa készfizető kezességével is igényelhetőek - megfelelő megoldást nyújthatnak a vállalkozások számára.

A magyarországi kis- és mikrovállalkozások elsősorban a már folyamatban lévő és tervezett beruházásaikhoz igényelnek hitelalapú forrást. A többségi állami tulajdonban lévő, Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére készült kutatás szerint az elmúlt időszakban a megkérdezett, hitel alapú pénzügyi segítséget igénybe vett mikrovállalkozások 60 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 73 százaléka vett fel hitelt beruházásra. A hitelt felvenni szándékozó mikrovállalkozások 82 százaléka, a kisvállalkozások pedig 78 százaléka beruházásra fordítaná az összeget. Forgóeszköz finanszírozásra a hitelt felvenni szándékozó mikrovállalkozások 51 százaléka, a kisvállalkozások pedig 40 százaléka fordítaná a forrást. A hitelt felvenni szándékozó mikro- és kisvállalkozások működési költségekre azonban csak a 23, illetve 19 százaléka igényelne forrást a jövőben.

„Ez utóbbi arány relatív alacsonynak mondható, miközben az érintett vállalkozások fontos érdeke, hogy működésük pénzügyileg biztos alapokon álljon” – kommentálta a felmérés eredményét dr. Csapó Krisztián, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. monitoring vezetője. Hozzátette: az természetes, hogy egy komolyabb volumenű beruházáshoz hitelt vennének fel a mikro- és kivállalkozások, ám ahhoz, hogy a beruházás megtérüljön, ahhoz biztosítani kell a mindennapi feltételeket, például a fejlesztés miatt felvett alkalmazottak bérét, az alapanyagokat. „A mindennapos működésben főszerepe lehet a folyószámlahitelnek, ezt pedig a Garantiqa által kínált kezességi konstrukcióval az érintett vállalkozások még könnyebben elérhetik” – fogalmazott dr. Csapó Krisztián. A Garantiqa tapasztalatai szerint az utóbbi hónapokban fokozódott a mikro- és kivállalkozások körében a társaság készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránti kereslet.

A Garantiqa felmérése szerint a mikrovállalkozások 33, a kisvállalkozásoknak pedig az 55 százaléka számít uniós vagy hazai pályázati forrásra. Csapó Krisztián szerint a pályázati forrásból való fejlesztésekkel párhuzamosan is érdemes a hitelkiadásokra érzékeny vállalkozásoknak folyószámlahitel-konstrukciókat igénybe venniük, mivel a megrendelők sok esetben hónapok múlva fizetik csak ki az munkák ellenértékét, és a likviditást a szóban forgó hitelekkel biztosítani lehet. „Egyszerűen fogalmazva, a pénzbevételi hullámvölgyek kiigazítására is felhasználhatóak ezek a konstrukciók, nem beszélve arról, hogy a lánctartozások arányának csökkentésében is szerepük lehet” – emelte ki a Garantiqa szakembere.

A Garantiqa összességében arra számít, hogy a következő időszakban a mikro- és kivállalkozások körében fokozott lesz az igény a garancia intézmények készfizetős kezességével biztosított hitelekre. A társaság 2015. első félévében 154,4 milliárd forint értékben vállalt kezességet a kkv-szektor hiteleihez, ez 17 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A kutatásról

A Garantiqa megbízásából készült országos reprezentatív telefonos kutatás 250 mikro- és 250 kisvállalkozást/vállalkozót tartalmazó országos mintán alapult. A magyarországi mikro-, és kisvállalkozások besorolása a foglalkoztatottak létszáma alapján történt, mikrovállalkozásnak a 10 főnél kevesebb, kisvállalkozásnak az 50 főnél kevesebb, de legalább 10 fő foglalkoztatottat alkalmazó vállalkozás minősült. A felmérés 5 százalékos hibahatáron belül lehetővé tette a mikro- és kisvállalkozások önálló elemzését, a teljes mintára vetített hibahatár pedig 3,5 százalékos volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr447662900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása