Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Már az Oberbanknál is elérhető a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+

2024. január 29. - Cégkasszás

A 2024-es még átmeneti év lehet, de ha minden jól alakul, 2025-re már visszakerülhetünk a válságok előtti időszak gazdasági pályájára – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Büki Erzsébet, az Oberbank termékfejlesztési menedzsere.

Hogyan látják a jelenlegi helyzetben a hitelek iránti általános érdeklődést?

Az elmúlt egy évben a magas kamatok visszafogták a forint devizanemű, piaci kamatozású hitelek iránti keresletet. Azóta a cégek tulajdonképpen csak támogatott konstrukciókban gondolkodnak. A Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor Program voltak leginkább a cégek érdeklődésének középpontjában. Az utóbbi leginkább a nagyvállalatoknál, előbbi a kkv-knál. A Széchenyi Kártya Program 5 százalékos ügyfélkamata nagyon vonzó az év elején még 20 körüli, jelenleg 15 százalék környékén lévő piaci kamatokhoz képest. A devizakamatok (elsősorban euró) jelenthetnének ugyan alternatívát a forint kamatokkal szemben, de devizahitelt csak devizabevétellel rendelkező cégek igényelhetnek, így ez a lehetőség a magyar vállalkozások kisebb hányadát érinti csupán. Megnövekedett érdeklődést a forgóeszköz- és folyószámlahitelek kapcsán tapasztalunk, elsősorban a Széchenyi Kártya Program keretein belül. A beruházási hitelek iránti kereslet azonban még a Széchenyi Programon belül is visszaesett. A vállalkozások kockázatosnak látnak beruházni a jelenlegi magas inflációs és recessziós környezetben, és az sem ösztönzi őket, hogy az európai uniós támogatások sorsa még bizonytalan.

oberbank_1_foto.jpg

 

Milyen várakozásaik vannak a kamatkörnyezet alakulásáról?

A forint kamatokban folyamatos csökkenést várunk. Év végéig, jövő év elejéig egy számjegyűvé válhat az irányadó forint kamat, az inflációval párhuzamosan. Nagy bizakodásra ad okot, hogy a 2023. szeptemberi inflációs adat 12,2 százalék volt, az októberi pedig már csak 9,9. Ha az infláció mérséklődik, a jegybank is óvatosan csökkentheti a kamatokat, ezáltal növekedhet a hitelfelvételi kedv, több lehet a beruházás, megindulhat a gazdasági növekedés. A jövő év még átmeneti év lehet, de ha minden jól alakul, 2025-re már visszakerülhetünk a válságok előtti időszak gazdasági pályájára.

Már az Oberbanknál is elérhetővé vált a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+. Milyen tapasztalataik vannak?

Így igaz, 2023 októberében elindultunk! A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ a Széchenyi Kártya Program negyedik, nagyon várt termékeként került be a termékportfóliónkba, a Széchenyi Likviditási Hitel MAX+, a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ mellé. Ügyfeleink részéről nagyon nagy az érdeklődés iránta. A jelenlegi válságtámogatási jogcímű konstrukciók év végéig szerződhetők. Ezek a legnépszerűbbek, mert a válságtámogatási keretek a de minimis támogatási kereteknél tízszer nagyobbak, és megkímélik azt az ügyfelek egyéb céljaira.

Mi mondható el erről a termékről? Kiknek, miért és milyen célra előnyös?

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ egy nagyon rugalmas, szabad felhasználású, átmeneti likviditási problémák áthidalását szolgáló folyószámlahitel. Az Oberbank hároméves futamidővel kínálja, a hitelhez egy MasterCard betéti bankkártya is kapcsolódik. A hitelkeret rulírozó keretként működik, a visszafizetett összegek újra igénybevehetők. Legalább egyéves működési múlttal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik. A hitelösszeg maximum 250 millió forint lehet, de a turisztikai szektorban tevékenykedő cégek akár 300 millió forintot is igénybe vehetnek, akár tárgyi fedezet nélkül, a többségi tulajdonosok és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezessége mellett. Az ügyfeleknek mindössze 5 százalékos éves kamatot kell fizetniük. A hitelhez állami kamat-, kezelési költség és garanciadíj-támogatás kapcsolódik.

Mit kell tudni a hiteligénylés folyamatáról?

A hiteligénylés a KAVOSZ regisztráló irodahálózatában indul: az igénylőlap és a szükséges dokumentáció leadása itt történik. Október eleje óta ez már a KAVOSZ honlapjáról elérhető elektronikus felületen, úgynevezett ügyfélfiókon keresztül is lehetséges. A dokumentumokat elektronikusan és papíralapon továbbítják hozzánk, az Oberbank munkatársai pedig harminc napon belül döntenek az ügyletről. Pozitív döntés esetén szerződést kötünk az ügyfelünkkel, majd a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. jóváhagyását követően beállítjuk az ügyfél számláján a hitelkeretet. Átadjuk a termékhez tartozó bankkártyát, és már használható is a termék átutalás, beszedés, vásárlás vagy készpénzfelvétel útján. Az egyszerűsített, gyors döntési folyamatok mind a bank, mind a Garantiqa oldaláról segítenek abban, hogy az ügyfeleink minél hamarabb élni tudjanak az új hiteltermék adta lehetőségekkel.

A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1918305805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása