Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Miért vesz vállalati kötvényeket az MNB?

2019. július 08. - Cégkasszás

A tavasszal bejelentett növekedési kötvényprogram (nkp) célja, hogy egészséges versenyt hozzon létre a bankhitellel szemben, valamint növelje a pénzügyi stabilitást – mondta Nagy Viktória, az MNB strukturált finanszírozásért felelős igazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

nagy_viktoria_mnb.jpg

A jegybank szakembere előadásának első felében a vállalatikötvény-piac nemzetközi tendenciáiról beszélt, kiemelte, hogy a válság óta a fejlett és a feltörekvő piacokon is bővülést tapasztaltak. A vállalatok kötvényállománya világszerte megduplázódott, az éves kibocsátás pedig a háromszorosára emelkedett. Európán belül jelentős különbségek vannak, Magyarországon például a kötvényállomány a GDP 1,6 százaléka, míg Franciaországban ez meghaladja a 30 százalékot. 

Itthon az MNB igazgatója szerint a cégek továbbra is túlságosan támaszkodnak a bankrendszerre, ezért indította el a jegybank júliustól a növekedési kötvényprogramot. Ennek keretében 300 milliárd forintos keretösszeggel vásárolnak jó minősítésű vállalati kötvényeket. A programba több mint száz vállalat regisztrált már, melyek összesített mérlegfőösszege meghaladja a GDP tíz százalékát. Tizenöt vállalat esetében már elindult a hitelminősítés is, illetve a cégek elkezdtek tárgyalni a potenciális befektetőkkel. 

3_nagy_viktoria_novekedesi_kotvenyprogram-8-page-001.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8414931568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása