Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Továbbra is megkerülhetetlen a Garantiqa a kkv-szektor finanszírozásában

2023. november 29. - Cégkasszás

Már szeptember végére sikerült a 2023-as üzleti tervben meghatározott új garancianyújtást meghaladó mértékben támogatnia a hazai kis- és középvállalkozások hitelfelvételét a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek. A legfrissebb adatok szerint a gazdasági problémák enyhülésével lassan visszatér a cégek beruházási kedve, ezt a Garantiqa jövőre új, közvetlen EU-s viszontgaranciával rendelkező olcsó kezességvállalási termékekkel segíti majd – mondta el Szabó István Attila vezérigazgató. 

Továbbra is a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a hazai kis- és középvállalkozások egyik legfontosabb partnere a finanszírozásban: a társaságnak szeptember végén közel 2600 milliárd forint értékű garanciája állt fenn a vállalkozások hitelei mögött, ami 8,3 százalékkal haladja meg a 2022-es hasonló időszak értékét. A kezességgel biztosított hitelállomány összege pedig megközelítette a 3290 milliárd forintot, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. garantiqa_szia_20230608_001.jpg

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója szerint piaci részesedésre lefordítva ez azt jelenti, hogy csaknem minden második vállalkozásoknak adott hitelforint mögött a társaság áll. Az új folyósítások esetében ugyanakkor messze 50 százalék feletti a Garantiqa részaránya annak köszönhetően, hogy a megemelkedett kamatkörnyezetben a finanszírozás súlyát az államilag támogatott hitelek adják, amelyekhez a legtöbb esetben kapcsolódik a kezességvállalás. 

Megugrották a magas bázist

2023 első háromnegyed évében a Garantiqa által szerződött kezességvállalási volumen meghaladta a 2022. év azonos időszakának teljesítményét annak ellenére is, hogy az előző évi adatokat nagyban megdobta a Krízis Garanciaprogram 2022. júniusi lezárása miatt fellépő extrém hitelkereslet, amikor csak júniusban, egyetlen hónap alatt 457 milliárd forint értékű garanciavállalás történt. A Garantiqa már az idei év első kilenc hónapjában elérte, illetve meghaladta a teljes évre kitűzött garanciavállalási célt 1040 milliárd forint összegű garanciavállalással.

A Széchenyi Kártya a húzótermék a kkv-hitelezésben 

„Garanciavállalásunk közel 80 százaléka, 820 milliárd forintnyi kezességvállalás abban segítette a hazai kkv-kat, hogy a messze a piaci kamatszintek alatt, maximum 5 százalékos kamatozás mellett elérhető Széchenyi Kártya Max és Max Plusz hitelek igénybevételével legyenek túl a gazdasági és energiaválság, valamint az infláció okozta sokkon” – jelezte Szabó István Attila. A vezérigazgató emlékeztetett: a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó automatikus kezességvállalás révén nyílt lehetősége a bankoknak, hogy számos olyan kkv számára is olcsó finanszírozást biztosítsanak, amelyek tőkehelyzetük miatt egyébként fennakadtak volna a szigorodó banki kockázatértékelésen. Az állam a Széchenyi Kártya Program hitelei esetében a jelentős mértékű kamattámogatás mellé ráadásul garanciadíj-kedvezményt is biztosít, amely tovább mérsékli a cégek finanszírozási terheit. 

A kezességvállalással elérhető, kedvező kamatozású hitelek egyértelműen támogatják a vállalatok működését, amit az bizonyít, hogy a gazdasági nehézségek ellenére a garanciaportfolió továbbra is egészséges. Az állami hátterű, kedvezményes, intézményi garanciavállalás a vállalati hitelezés elősegítésével járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez. 

Újabb kockázatcsökkentő lehetőség nyílik 

A Garantiqa vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a nyár folyamán aláírt InvestEU szerződés alapján a jövő évtől a társaság az eddigi állami viszontgarancia mellett nagyságrendileg 600 milliárd forint összegű új hitelportfolióhoz tud kezességet vállalni, közvetlen uniós viszontgaranciával biztosított kezességvállalással. Így segíti elő a Garantiqa a kkv-k hitelfelvételén keresztül a működőtőke beáramlást és a beruházások volumenének emelkedését, ezáltal is támogatva a gazdaság növekedését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7318269861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása