Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kiderült, hogyan mentenék meg az energiaválságtól a magyar kkv-kat

2022. szeptember 30. - Cégkasszás

Az emelkedő energiaárak miatt egyre sürgetőbbé válik nem csak a lakosság, hanem a vállalati szektor, elsősorban a kis- és középvállalati szektor megsegítése. Az energiaintenzív iparágakban ugyanis komoly problémát okozhatnak az elszálló költségek, sokan tömeges csődökre figyelmeztetnek. A Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSZ) a napokban már közzétette konkrét javaslatcsomagját arra vonatkozóan, milyen eszközökkel lehetne segíteni az érintett cégeken.

vosz_javaslat.png

A kormány is több elemű vállalati mentőcsomagon dolgozik, mellyel az energiaválság által leginkább sújtott cégeket védenék az elszálló energiaáraktól. A VOSZ is egyetért azzal, hogy mielőbbi beavatkozásra van szükség, ellenkező esetben ugyanis tömeges leállások várhatók, ami a gazdasági aktivitást is jelentősen csökkenti. A szervezet szerint a jelenlegi helyzet a koronavírus-járványnál is érzékenyebben érinti a magyar kkv-szférát, ha nem történik határozott és átfogó állami beavatkozás, akkor tömeges cégbezárások jöhetnek és munkahelyek százezrei szűnhetnek meg.

A VOSZ szerint akár 100-200 ezer vállalkozás is érintett lehet az energiaárak elszállásában, ez pedig akár egymillió munkahelyet is veszélyeztet. Éppen ezért nagyon jelentős állami mentőcsomagra van szükség, az általuk összeállított javaslatcsomag akár 2000-3000 milliárd forintos segítséget is jelenthetne. A javaslatcsomag fontosabb elemei: 

  • Szektorsemleges rezsitámogatás: egyetlen magyar vállalkozás energiaköltségei se haladják meg a 2021-es szint háromszorosát.
  • Minden energiaintenzív vállalkozás kapjon rezsitámogatást.
  • Vezessenek be a régiós országokhoz hasonló energiaár-plafont, hogy ne kerüljenek emiatt versenyhátrányba a magyar vállalkozások.
  • Gyorsítsa fel a kormány a megújuló energia-beruházások engedélyezését.
  • Töröljék el az áram átvételi korlátot a vállalkozások esetében.
  • A hálózati infrastruktúra modernizálása.
  • Közös energia-beruházások támogatása.
  • Szektorsemleges vállalati támogatások.
  • Munkaerő-megtartás támogatása.
  • Az energiaár-képzési folyamat és díjrendszer módosítása.
  • Kötbér-kötelezettség eltörlése.
  • Rendszeres, intézményesített párbeszéd.

A fenti javaslatok részben összecsengnek a kormány által már bejelentett intézkedésekkel, azonban a vállalati szektor egyelőre a program részleteire vár. Nehéz egyelőre megbecsülni, pontosan hányan és milyen mértékben vehetik majd igénybe a támogatásokat, abban viszont teljes az egyetértés, hogy minél előbb beavatkozás szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5717943662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása