Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Tízből majdnem kilenc közbeszerzést kkv-k nyernek

2021. november 04. - Cégkasszás

Ötödével, közel két és félmilliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2020 azonos időszakához képest – közölte a Közbeszerzési Hatóság. Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve szinte teljesen visszaállt a járvány előtti szintre. Pozitív fejlemény, hogy a verseny fokozatosan nőtt az elmúlt két évben: idén már átlagosan hét ajánlat érkezik egy-egy tenderre, míg 2019 első három negyedévében átlagosan 5,2 ajánlat jutott egy-egy közbeszerzési eljárásra. A kkv-k továbbra is tarolnak: minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 86-ot a kis- és közepes cégek nyertek.

tim-gouw--gjhizufflm-unsplash.jpg

Az év első kilenc hónapjában 2447,8 milliárd forint értékben folytattak le közbeszerzési eljárásokat, ezzel a piac visszaállt a 2019-es, járvány előtti szintre. Mindez szeptember végéig 5625 tendert jelentett, ami majdnem kétszázzal több az egy évvel korábbinál.

Abban nincs változás, hogy továbbra is az építési beruházások teszik ki a közbeszerzések legnagyobb részét, ez értékben majdnem 57 százalékot jelentett. Kicsit több mint húsz százalék volt az árubeszerzések aránya, 22,6 százalék pedig a szolgáltatások megrendelése.

Egy tenderre már átlagosan hét pályázatot adtak be, ezzel nőtt a verseny a korábbi évekhez képest. Ezzel párhuzamosan csökkent az úgynevezett egyajánlatos eljárások aránya, amikor csak egyetlen pályázó indult.

Egyre több gazdasági szereplő érzi magát felkészültnek arra, hogy sikerrel vegyen részt a tendereken, ez azt is jelzi, hogy a magyar vállalkozások általánosságban is egyre érettebbek, felkészültebbek. Ezt támasztja alá az is, hogy ma már a közbeszerzések közel 90 százalékában vesz részt nyertesként kis-, illetve középvállalkozás, melyek a magyar gazdaság motorját jelentik és a foglalkoztatás oroszlánrészét adják” – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság aktuális gyorsjelentése szerint 2021 első három negyedévében minden eredményesen lefolytatott száz közbeszerzési eljárásból 86 db-ot a kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben minden közbeszerzésben elköltött száz forintból 66 forintot a kkv-k vittek, ami hárommal több, mint 2020 első három negyedévében. A kkv szektor hazai közbeszerzésekben betöltött szerepét továbbra is jól szemlélteti, hogy az idei első három negyedévben a nyertes kkv-t tartalmazó eljárások értéke mintegy 100 milliárd forinttal meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban mért 2019. évi azonos időszakra vonatkozó adatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4316745644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása