Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: 2200 milliárd közelében a garantált hitelek állománya

2021. október 11. - Cégkasszás

Töretlen az igény a hazai kkv szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra: augusztus végére az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében támogatott vállalkozói hitelek összege elérte az 1270 milliárd forintot. Mára minden harmadik kkv hitel mögött ott áll a Garantiqa kezességvállalása.

vaa_0694_copy2.jpg

A pandémiás helyzet okozta gazdasági problémák enyhítését célzó, 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége továbbra is magas, az adatok azt mutatják, hogy hazai kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség volt és a továbbiakban is szükség lesz. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált idei hitelek állománya a nyár végére elérte az 1270 milliárd forintot, a társaság teljes kezességvállalási portfoliójához kapcsolódó hitelek állománya pedig megközelítette a 2200 milliárdot.

Dr. Búza Éva vezérigazgató hangsúlyozta: a Garantiqa kezességvállalása fontos eleme a hazai kkv szektor finanszírozásának. A pandémiás helyzetben, illetve a gazdasági újraindításában ez a szerep csak fokozódott: mára minden harmadik hazai kkv hitel mögött ott van a Garantiqa kedvezményes, állami hátterű kezességvállalása, ami rendkívül komoly eredmény.

Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy az intézményi kezességvállalás szerepe elengedhetetlen a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram eddig 29 ezer hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozás jutott forráshoz, célzott módon segítve a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházásaik megvalósítását. A Garantiqa 2021 augusztus végi kezességvállalási portfoliója közel 62 ezer szerződést tartalmazott, ami 45 ezernél is több hazai vállalkozás finanszírozását segítette elő.

A vezérigazgató kiemelte: a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy nyár végére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfoliójának volumene elérte az 1718 milliárd forintos szintet. Szintén a kezességvállalás fontosságát jelzi, hogy KAVOSZ Zrt. közvetítésével nyár közepe óta igényelhető új, speciálisan a vállalkozások újraindítását segítő Széchenyi Kártya Go! Program termékeihez is kapcsolódik a Garantiqa készfizető kezességvállalása.

Digitalizáció és fenntarthatóság

Fontos újdonság, hogy a tavaly ősszel elindított, Garantiqa Direkt névre keresztelt ügyfélportál szolgáltatásai immár mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetőek: így a vállalkozások már okostelefonjuk segítségével igényelhetnek és tölthetnek le kezességvállalási-szándéknyilatkozatot. Ezzel a „Szándéknyilatkozat”-al pedig a vállalkozások már úgy kereshetik meg finanszírozó bankjukat, hogy a Garantiqa kezességvállalása a hitelfelvétel során igénybe vehető.

Dr. Búza Éva hozzátette: a Garantiqa elkötelezett a digitális innováció, fenntartható megoldások és a „zöld finanszírozás” iránt és garanciavállalásával támogatja a bankok zöld hitelezés irányába tett lépéseit is. Ennek keretében kerülhet sor később például egy támogatott „zöld hitelprogram”-hoz kapcsolódó új garanciaprogram elindítására, vagy díjkedvezmény biztosítása „zöld hiteltermékekhez” kapcsolódó készfizető kezességvállalásokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr616717186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása