Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: Az intézményi kezességvállalás a gazdaság újraindításának fontos eszköze

2021. március 04. - Cégkasszás

Idén is elérhetőek a koronaválság kezelésére bevezetett kedvezményes hitelgarancia konstrukciók 

 

A COVID-19 vírusjárvány idején a gazdaság segítése érdekében alkalmazható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Így idén egész évben elérhető marad az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által, a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram. A kifejezetten kedvező, állami díjtámogatást is tartalmazó konstrukció meghosszabbítása mellett döntés született arról is, hogy a beruházási hitelekhez kapcsolódó Krízis Investment Hitelgarancia futamideje 10-ről 15 évre emelkedik. 

buzaeva_garantiqa_00009.jpg

Az Európai Bizottság döntésének nyomán a koronaválság kezelése és a gazdaság segítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Ennek következtében idén egész évben elérhetővé válik a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése óta eltelt idő tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalati szektor forrásbevonási igénye meghaladta a programra 2020. évre eredetileg előirányzott 500 milliárd forintos keretösszeget. Az idei év első két hónapjának statisztikáira alapozva elmondható, hogy a kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség lesz. 

Dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte: A Garantiqa Krízis Garanciaprogram igénybevételére 2021-ben is jelentős kereslet mutatkozik. A tavalyi indulás óta 2021 február végéig közel 21 ezer szerződéssel 870 milliárd forintot meghaladó volumenű hitelnek a gazdaságba áramlását tette lehetővé a Garantiqa kezességvállalása a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított program népszerűsége várakozáson felüli, ez azt jelenti, hogy az intézményi kezességvállalásnak fontos szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását.

A vezérigazgató elmondta: a garanciatermékek, az elérhető támogatott hitelprogramok, és a forrást biztosító egyéb programok rendelkezésre állása továbbra is kiemelt jelentőségű a hazai kkv szektor számára. Ezen eszközök összehangolt, együttes alkalmazása nemcsak a válságkezelés, hanem a gazdaság újraindításának is az alapja lehet. A pandémiás helyzet elhúzódásával hosszabb távon szükséges a kedvezményes, és állami díjtámogatásban részesített garanciaprogramok alkalmazása. A napokban megjelent kormányzati döntés megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít a Garantiqa részére: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség volumene 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedik.

Kiváló eredménnyel zárt a Garantiqa

 

A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2020 végére 512 milliárd forinttal nőtt, ami 66 százalékos bővülést jelent. A társaság kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére meghaladta az 1600 milliárd forintot, ezzel a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százalékát a Garantiqa kezességvállalása biztosította.

A vezérigazgató hangsúlyozta: A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében - a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében - végrehajtott intézkedéseknek. 

Fordított kezességvállalás: Garantiqa Direkt, garanciaképesség lekérdezés percek alatt

 

A Garantiqa célja, hogy a kis és középvállalkozások még egyszerűbb módon vehessék igénybe a kezességvállalást, ezért Garantiqa Direkt néven digitális ügyfélportált indított az elmúlt év végén. A portálon egy egyszerű lekérdezéssel az érdeklődő vállalkozások előzetesen informálódhatnak garanciaképességükről, illetve az egy hitelfelvétel során igénybe vehető hitelgarancia összeghatáráról. A vállalkozások közvetlenül - saját bankjuk, vagy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. további bevonása nélkül -, a portál felületén (a későbbiekben mobil applikáción keresztül is) kezességvállalási-szándéknyilatkozatot igényelhetnek, amelyet felhasználhatnak bankjukban a hiteligénylés során.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr616449842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása