Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A világon is egyre versenyképesebb a magyar adórendszer

2020. december 18. - Cégkasszás

Tovább erősödött a magyar adórendszer versenyképessége az OECD-országok között. A nemzetközi gazdasági szervezet tagjait értékelő Tax Competition idei rangsorában Magyarország megelőzi Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is. A jövőre életbe lépő adóváltozások pedig további egyszerűsítést és könnyítést is hoznak – hívta fel a figyelmet az EY.

scott-graham-5fnmwej4taa-unsplash.jpg

Tavalyi pozícióján egy helyet javítva, Magyarország a 14. lett a vizsgált 36 OECD-ország közül a Tax Competition nemzetközi adó-versenyképességi rangsorában. A felmérésben azt vizsgálják, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet, nemcsak a befektetések, de a munkavállalók és a vállalkozások számára is.

A tanulmány alapján Magyarország legnagyobb erőssége a társasági adó rendszere, illetve a nemzetközi adószabályok – ezeken a területeken az előkelő negyedik helyet szerezte meg a vizsgált országok között (a 9 százalékos társaságiadó-kulcs egyben a legalacsonyabb is). A legrosszabb helyezést hazánk (35.) a fogyasztási közterhekre kapta, elsősorban annak következtében, hogy az elemzett államok közül itthon a legmagasabb az áfakulcs (27%). 

„A jövő évi adócsomag számos újabb adóegyszerűsítést és -könnyítést tartalmaz, így várhatóan tovább javul Magyarország pozíciója a rangsorban is – mondta Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi iroda adóperes jogásza. „Emelkedni fog a kisvállalati adó (kiva) értékhatára – azaz többen vehetik igénybe, csökkenni fog a mértéke, valamint a cégek akkor is visszaigényelhetik a behajthatatlan követeléseik után az áfát, ha azzal magánszemély tartozik nekik.” – tette hozzá a szakember. 

További könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hogy júliustól az áfabevallásokat a NAV készíti el, ami jelentősen csökkenteni fogja a KKV-k adminisztrációs terheit. A nagyvállalatokat pedig kedvezően érinti majd, hogy megszűnik a fejlesztési tartalék felső határa.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3316349842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása