Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Felgyorsítja a digitális felzárkózást a JÓTETT Bank

2020. december 01. - Cégkasszás

Országos IT és okos-eszköz adományozási programot indított a JÓTETT Bank a hátrányos helyzetű iskolák, pedagógusok, diákok számára. A Digitális Gyorsítósáv programban több mint kétezer, új vagy a bankokban már nem használt, de jól működő eszköz kerül gyermekekhez és iskolákba karitatív szervezeteken keresztül. A pandémia jelentősen felgyorsította a digitális átállást. Banki szakértők szerint a COVID-helyzet több évnyi ugrást hozott a digitális pénzügyi szolgáltatások alkalmazásának elterjedésében.

jotett_digitalis_gyorsitosav_logo_vert.jpg

A koronavírus járvány addig nem tapasztalt kihívások elé állított mindannyiunkat. Markáns változások történtek a pénzügyek terén is. „A kártyatársaságok adatai szerint világviszonylatban 40 százalékos növekedést tapasztaltak az érintésmentes fizetések esetében már az első negyedévben. A járvány miatt Magyarországon is jelentősen emelkedett a digitális banki szolgáltatások igénybevétele. Olyan ügyfelek kezdtek online bankolni, akik korábban idegenkedtek ettől a szolgáltatástól. A bankszektor heti 12-15%-os növekedést tapasztalt a veszélyhelyzet időszakában az online, mobil csatornákra történő új bejelentkezések számában” – nyilatkozta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Ráadásul tartósnak mutatkozik az áttérés a digitális csatornákra: az adatok szerint azon ügyfelek, akik egyszer kipróbálták valamelyik digitális csatornát, 75 százalékban továbbra is aktív használók maradnak.

A kihívásokkal teli helyzetekben a rászorulók, a lemaradók még több segítséget, odafigyelést érdemelnek. Azok például, akik most kimaradnak a digitális átállásból, önhibájukon kívül, eszközök híján nem képesek elérni az internetet, később óriási hátránnyal szembesülhetnek. 

A Magyar Bankszövetség novemberben meghirdetett JÓTETT Bank kezdeményezése keretében most Digitális Gyorsítósáv programot indít. A Banki Véradók Hetét követően karitatív szervezetek és szakmai támogató partnerek összefogásával indul el az országos IT-eszköz adományozási program digitálisan hátrányos helyzetű iskolák, pedagógusok és diákok számára. A csatlakozó hitelintézetek a már nem használt, de jól működő eszközök összegyűjtésén és átadásán kívül új berendezések vásárlásával is segítik a rászorulókat.

„A szektorszintű összefogással több mint kétezer IT berendezés és okoseszköz kerül december első hetétől január első hetéig folyamatosan a családokhoz, valamint az iskolákba. Minden gyermek, aki hozzájut egy extra eszközhöz egy újabb kitörési ponttal gazdagodik, egy új lehetőséget kap, ablakot, hogy ő is kinézzen és kikerüljön a digitális világba” – mondta Jelasity Radován. A Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az adományozás fő célja, hogy a hátrányos helyzetű családokban egyszerűbbé váljon a digitális oktatáshoz történő csatlakozás, a digitális tudástár elérése, így a gyerekek lépést tudjanak tartani a változó világgal. A fiatalok fejlődése a társadalom jövőjének egyik kulcsa - tette hozzá.

Az összegyűlt adományok több civil szervezeten keresztül jutnak el az iskolák tanulóihoz és a családokhoz. A példaértékű összefogásban a bankszektor munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Humanitás Szociális Alapítvány segíti. A fertőtlenítés után kiszállított eszközökön alap operációsrendszer mellett a Microsoft iskolaprogramjában rendelkezésre álló O365 keretrendszer is elérhető. 

A Magyar Bankszövetség fontos küldetésnek tartja, hogy a rendelkezésre bocsátott eszközök mellett a felhasználók digitális „otthonossága”, kompetenciája is fejlődhessen. Ezért a csomag része egy fiataloknak készült, játékos, informatív digitális biztonság tananyag is. A „Legyen hozzá szimatod!” című ismeretanyag az online térben felbukkanó veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, és ad tanácsokat azok megelőzésére (Pl.: adathalász levelek felismerése, biztonságos jelszóhasználat). Az ismeretanyagot a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét keretében a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ fejlesztette ki, a kedvezményezett iskolák digitális füzet formájában is megkapják.

A DIGITÁLIS GYORSÍTÓSÁV programról készült riportfilm IDE kattintva érhető el. 

Az összesen több mint 23 szervezet összefogásában megvalósuló program résztvevői:

Főszervező: Magyar Bankszövetség; az adományozásban közreműködő szervezetek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Humanitás Szociális Alapítvány

Adományozók: Erste Bank, OTP Bank, Takarékbank, BNP Paribas, CIB Bank, Citibank, Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, UniCredit Bank

Szakmai partnerek: FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ, KNK PR & Media, Microsoft, PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét, reuseIT, United Way Magyarország


jotett_bank_logok.JPG

A JÓTETT Bank a Bankszövetség és a bankszektor közös CSR programja. A koronavírus-járvány okozta helyzet új kihívások elé állította a társadalmat. Még fontosabbá vált a jószolgálati tevékenység. A bankszektor most is szeretne túlmutatni alaptevékenységén - a gazdaság pénzáramlásának fenntartásán és élénkítésén. A Magyar Bankszövetség elnöksége, ezért indította el szektorszintű összefogásban a JÓTETT Bank Programot.

A Banki Véradók Hete célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos a rendszeres véradás - a járványhelyzet idején különösen. Az első Banki Véradók Hete eseménysorozathoz 2020 októberében 17 pénzintézet több mint 600 munkatársa csatlakozott, több mint 2000 vérkészítményt biztosítva a rászorulóknak.

A Digitális Gyorsítósáv program a JÓTETT Bank oktatásügyet érintő adományozási programja, az iskolák, illetve rászoruló diákjaik digitális felzárkóztatását tűzte ki célul. Már az első alkalommal 2.008 db IT eszköz kerül adományozásra:

  • 1072 db felújított konfiguráció 
  • 63 db új és felújított laptop
  • 324   db használt LCD és LED monitor
  • 83 db új okostelefon
  • 466 db IT kiegészítő eszköz, köztük nyomtatók, vetítővásznak

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3716310626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása