Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Újraindítja kedvezményes hitelprogramját az MNB

2020. április 09. - Cégkasszás

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá néven újraindítja korábbi kedvezményes hitelkonstrukcióját, mely a kkv-k finanszírozását szolgálja elsősorban. 

 depositphotos_142170042_l-2015_alairas_hitel.jpg

Az MNB Monetáris Tanácsa kedden döntött arról, hogy újraindítja a növekedési hitelprogramot (nhp), mely a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe hozott vállalkozások finanszírozását szolgálja. A jegybank a korábbi nhp fix konstrukcióból még szabadon leköthető 500 milliárd forintot további 1000 milliárddal egészíti ki. 

Az MNB a refinanszírozási hitelt ezúttal is 0 százalékos kamat mellett nyújtja a hitelintézetek részére, és a kkv-k által fizetendő kamat is változatlanul legfeljebb 2,5 százalék lehet. Továbbra is elérhetőek lesznek beruházási hitelek (ideértve a lízinget is), de az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozása érdekében a refinanszírozási hitel maximális futamideje 20 évben került meghatározásra. A vállalatok likviditásának biztosítása érdekében a konstrukció keretében forgóeszközhitelek nyújtására is lehetőség lesz, kellően széles körű felhasználással, legfeljebb hároméves futamidő mellett. Emellett az adósságszolgálat mérséklése céljából hitelek kiváltása is megengedett. A kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzése érdekében az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg 20 milliárd forint. Annak érdekében, hogy a vállalatok minél hamarabb forráshoz jussanak, a bankok hiteldöntéshez rendelkezésre álló ideje két hétre korlátozódik.

A jegybank ezúttal is azzal a céllal alakítja át és bővíti ki a programot, hogy az biztosítsa a kkv-k számára szükséges forrásokat, és így ne alakuljanak ki hitelpiaci zavarok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7915600258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása