Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Félnek eladni cégüket a magyar kkv-tulajdonosok, pedig sokakat sürget az idő

2019. március 07. - Cégkasszás

A vállalkozás eladása eddig a magyar kkv-k csupán 5%-ánál merült fel - derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Pedig a cégértékesítés akár a kkv-szektorban egyre inkább jellemző utódlási nehézségek esetén is jó alternatíva lehet. A tulajdonosok több mint egyharmada azonban tart attól, hogy a potenciális vevő az elvárásaikhoz képest kevesebbet fizetne.

shutterstock_610610600.jpg

Magyarországon a kis- és középvállalkozások jelentős részét 20-25 éve alapították, így a közeljövőben számos kkv ér abba a szakaszba, hogy az alapító valamilyen módon – akár a cég eladásával – kiszálljon. Éppen ezért lehet aktuális kérdés hamarosan a cég esetleges eladása sok esetben. A Budapest Bank kutatása szerint azonban a magyar cégtulajdonosok egyelőre félnek megválni a családi vállalkozástól, csak a vállalkozások 5 százalékánál került egyelőre szóba az eladás.

A kiszállás okai között a legfontosabb, hogy a tulajdonosok kedvezőtlennek ítélik az üzleti kilátásokat, emellett sokaknak van szükségük tőkebevonásra, illetve a megfelelő utód hiánya miatt válnának meg a cégtől. A megkérdezettek több mint 70 százaléka azonban egyáltalán nem nyitott arra, hogy az eladásról akár feltételes módban gondolkodjon. Akik nem zárkóznak el ettől, legszívesebben versenytársnak vagy szakmai befektetőnek adnák el a céget, pénzügyi befektetőnek csupán 4%, a tőzsdére lépést pedig csak 3% tartja elképzelhetőnek.

Az eladást hátráltatja, hogy sokan nem rendelkeznek megbízható adatokkal a cégük valós piaci értékéről, a tulajdonosok felének ugyan vannak saját számításai, de független szakértő becslését csak 4 százalékuk kéri ki. Részben emiatt a megkérdezettek negyven százaléka épp azért tart a cég eladásától, mert attól fél, hogy a potenciális vevő esetleg az elvárásaihoz képest kevesebbet fizetne a vállalkozásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8014675129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása