Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nem szűkölködnek finanszírozási lehetőségben a kkv-k

2016. május 02. - Cégkasszás

A refinanszírozott állami támogatású hitelek, az EU források intenzív lehívása és a saját banki források együttesen bőséges finanszírozási lehetőséget nyújtanak a cégek számára, amelyet tovább bővít a folyamatosan növekvő vállalati betétállomány - látják a K&H szakemberei.

A bank felmérése szerint ma már gyakran nem a finanszírozás költsége a meghatározó tényező a beruházási döntéseknél, a legnagyobb probléma már a kereslettel van. A fokozatosan növekvő vállalati betétállomány és az elérhető EU-s pályázati források mellett a beruházások finanszírozásában továbbra is szerepet kapnak a különböző banki megoldások, bár az EU-s források kiszorítási hatása érezhető a hitelpiacon.

Az EU források jelentőségét jól mutatja, hogy 7-10-szeres túljelentkezést tapasztalnak az egyes pályázati kiírásokra. Ebben szerepet játszik az is, hogy a jelenlegi ciklus közel 9000 milliárd forintos keretösszegéből a 2016-2018 közötti pályázati szakasz a legkoncentráltabb időszak, a központi tervek szerint ekkor kerül kifizetésre a legtöbb támogatás. Az intenzív kifizetési pálya megvalósítását a pályázatok esetében újdonságnak számító 50%-os előleg-kifizetés lehetősége is segíti – vélik a szakértők. 

Azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak EU-s forrást igénybe venni, természetesen továbbra is ott vannak a refinanszírozott állami, illetve a saját banki források. Ebben kiemelt szerepe van az Eximbanknak, illetve érdemes megfontolni a hitelezésen felüli finanszírozási formákat is, mint például a faktoring.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr348681674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása