Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Közel 200 milliárddal nőhet idén a kkv-hitelek állománya

2016. április 11. - Cégkasszás

Március végén tartotta az utolsó hitelezéshez kötött kamatcsere-tenderét (HIRS) az MNB, végül összességében 780 milliárdért kötöttek ilyen szerződéseket a bankokkal. A pénzintézetek a kedvező forrásért cserébe vállalták, hogy ennek az összegnek a negyedével növelik kkv-hitelállományukat 2016-ban.

Eredetileg ezer milliárd forintos keretösszeget határozott meg a jegybank a HIRS-tenderekkel kapcsolatban, de végül a bankok érdeklődéséhez igazodva nem jegyezték le a teljes mennyiséget. Az MNB közleménye szerint az érdemi kkv-hitelállománnyal rendelkező hitelintézetek mindegyike részt vett a programban, ami elősegíti, hogy a bankszektor egészében helyre tudjon állni a piaci hitelezés. A részt vevő 17 bank 779,56 milliárd forintnyi üzletet kötött a jegybankkal. Az MNB a tendereken a gazdasági növekedés és a kkv-hitelezés felfutásának támogatása érdekében az összes beadott banki ajánlatot elfogadta.

A Piaci Hitelprogramban résztvevő bankok a HIRS igénybevételével számszerű, az ügyletérték negyedét kitevő hitelezési vállalást tettek. A tendereken részt vevő bankok a 780 milliárd forintnyi ügylet megkötésével arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2016-ban, illetve az ügyletek fenntartása esetén az elkövetkező három évben évente 195 milliárd forinttal emelik a kkv-szektornak nyújtott hiteleiket. A teljes kkv–hitelállományhoz mérten ezek a vállalások önmagukban 5 százalékos növekedésnek felelnek meg, amihez hozzáadódik még a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetési szakaszának addicionális része, illetve a HIRS-tendereken technikai vagy egyéb okok miatt részt nem vett bankok hitelezése. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a jegybank várakozásai szerint 5-10 százalékkal bővüljön idén a kkv-hitelezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr88543964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása