Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kivételes eredmény a kkv-hitelezésben

2016. március 29. - Cégkasszás

A teljes vállalati hitelállomány tavaly csökkent, ám a kkv-k esetében fordított volt a helyzet, az állomány közel 4 százalékkal bővült. A jegybank szerint ráadásul folytatódhat a bővülés a kkv-hitelezésben, ezáltal a vállalkozások még nagyobb szerepet játszhatnak a GDP-növekedésben. 

A Magyar Nemzeti Bank a napokban tette közzé a friss inflációs jelentését, amely szerint a jegyank stábja további növekedésre számít a gazdaságban. 

Bár a jegybanki elemzés megjegyzi, hogy a növekedést az európai uniós forrásbeáramlás lassulása mérsékli, ugyanakkor a jegybanki és kormányzati intézkedések egyaránt hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez. “A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemes lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedés fenntartása” - áll a jelentésben.

A kkv-hitelezés kivételesen alakult az utóbbi időszakban. A pénzügyi vállalatok hitelállománya összességében – mintegy 53 milliárd forint értékben – bővült a múlt év utolsó negyedében. Éves összevetésben azonban a teljes vállalati hitelezés összesen 4,3 százalékkal csökkent 2015-ben, döntően egyedi nagyvállalati tranzakciók hatása miatt, de ezek nélkül is 2 százalékos volt a mérséklődés. Ugyanakkor a kkv-hitelezés bővült: a szektor hitelállománya 3,6 százalékkal bővült 2015 során, amihez jelentős mértékben hozzájárult a Növekedési Hitelprogram.

A jegybanki szakértők a vállalati hitelezéssel foglalkozó részben kifejtik, hogy a kkv-hitelezés a jegybanki szándékkal összhangban dinamikusan növekszik, melyet a Piaci Hitelprogram is támogat a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsere-ügyleteken keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr728543910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása