Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Még olcsóbb finanszírozást kaphatnak a cégek

2016. február 12. - Cégkasszás

A jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) kivezetése nem jelenti automatikusan azt, hogy emelkednek a cégek hitelköltségei. Éppen ellenkezőleg, a programot felváltó új intézkedések akár még kedvezőbb feltételeket is hozhatnak.

A növekedési hitelprogramot fokozatosan felváltó növekedéstámogató program (ntp) és a bankok piaci hitelezését ösztönző piaci hitelprogram (php) egyik fontos újítása. Most egyelőre mindhárom program működik, eddig a legnagyobb változás, hogy az nhp keretében a deviza árbevétellel rendelkező vállalkozások euróban jussanak kedvező kamatozású hitelekhez. Ezzel párhuzamosan viszont szűkül a lehetséges hitelcélok köre. A beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve a beruházáshoz kapcsolódó EU-pályázatok finanszírozása továbbra is elérhető, a forgóeszköz-hitelezést azonban kivezetik a programból.

Az nhp keretében összesen 600 milliárd forint áll a bankrendszer közvetítésével a vállalatok rendelkezésére, ebből 300 milliárd forint jut a forinthitelek kihelyezésére, 300 milliárd pedig a deviza alapú finanszírozásra. A régi-új hitelprogram legfontosabb változtatása, hogy a forinthiteleknél 10 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökken a maximálisan felvehető hitelösszeg. A forinthitelek keretében minimum 3 millió forinthoz lehet hozzájutni, 2,5 százalékos kamat mellett, a devizahitelek keretében pedig maximum 30 millió euró hitelhez juthatnak hozzá a devizabevétellel rendelkező kkv-k, rendkívül alacsony, 1 százalék körüli, fix kamatozás mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr838383698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása