Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

1000 milliárd fölött az nhp 2

2015. október 22. - Cégkasszás

Október elejéig a növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában résztvevő hitelintézetek összesen 1014,1 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felé – olvasható a jegybank közleményében.

Az MNB adatai szerint 35 783 darab hitelügylet és 21 875 darab vállalkozás érintett az nhp jelenlegi szakaszában, a még le nem járt ügyletek volumene 918,3 milliárd forintot tesz ki, míg a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 705,9 milliárd forint.

Az idei év első kilenc hónapjában 42 milliárd forinttal nőtt a kedvezményes jegybanki hitelek igénybevétele, a program két szakaszában együttvéve több mint 26 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 1715 milliárd forint összegben.

Az MNB adatai szerint a második szakaszban leszerződött összeg 96 százaléka új hitel, ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 58 százalék, az új forgóeszközhiteleké 30 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék. Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele 76 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kisvállalkozásoknál 50 százalék, a közepes vállalkozásoknál pedig 43 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr208013397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása