Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Fokozódhat az agrárvállalkozások finanszírozási igénye

2015. június 25. - Cégkasszás

Felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe a termelő szektorokban. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy a jövőben még több ágazat, például a mezőgazdaság kis- és középvállalkozásai nagyobb számban igénylik majd a garanciakonstrukciókat. Az agrárcégek esetében jelentős tér nyílik a bővülésre: részesedésük a teljes garanciaállományon belül jelenleg még csak 1 százalékos, ami 3,2 milliárd forintot jelent.

A többségi állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. célja, hogy a kis- és középvállalkozások hitelezése során nyújtott, fedezetkiegészítő kezességvállalása révén minél több életképes vállalkozás jusson hozzá a működésükhöz, beruházásuk megvalósításához szükséges forrásokhoz. A Garantiqa kezességvállalása ágazati kötöttség nélkül valamennyi kis- és középvállalkozás számára elérhető, a 319,66 milliárd forintra rúgó teljes garanciaállományán belül a kereskedelemben érdekelt és gépjárműjavítással foglalkozó cégek aránya volt a legnagyobb a március végén. Az összeg 37,5 százaléka, azaz 120 milliárd forint kötődött hozzájuk.

A feldolgozóipari cégek 53,9 milliárd forintos garanciaállománya volt a második legnagyobb tétel az első negyedév végén, ez az összeg a teljes állomány 16,9 százalékát adta. Az építőipari cégek esetében 45,7 milliárd forintos garanciaállományt tartott nyilván a Garantiqa március végén, ami 14,3 százalékos részesedésnek felel meg. A szállítással, és raktározással foglalkozó vállalkozások 24,4 milliárd forintos garanciaállományukkal 7,6 százalékos részesedéssel bírtak az első negyedév végén. Az ötödik legnagyobb részesedés a teljes garanciaállományon belül a szakmai tudományos területen érdekelt vállalkozásoké volt: 18,7 milliárd forintos összeggel 5,8 százalékos volt az arányuk. 

kep_cegkassza_blog.pngForrás: Freeimages.com

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a társaság arra számít, hogy az egyre intenzívebb agrárfinanszírozás miatt a mezőgazdaságban érdekelt cégeknél felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe. A növekedésre bőven van tér az agrárszektorban: a márciusi végi 319,66 milliárd forintos garanciaállományon belül az agrárium mindössze 1 százalékos részesedéssel, 3,2 milliárd forinttal szerepelt.

A kis- és középvállalkozások forráshoz, hitelhez jutása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy beruházásaikkal egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a gazdasági teljesítményhez. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja mellett a vállalkozások finanszírozásában lehet főszerepe a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott készfizető kezességvállalási konstrukcióknak is.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. májusi Pénzügyi stabilitási jelentése szerint 2015. második negyedévétől kis- és középvállalkozások hitelezésének élénkülése várható, az előrejelzés szerint 4 százalék körüli vállalati hitelnövekedés minimumvárakozásnak tekinthető, a gazdaság érdekeit középtávon egy szignifikánsan 6 százalék feletti ütem szolgálná.

Búza Éva kiemelte: a Garantiqa fokozottabb szerepet kíván vállalni a vállalkozások finanszírozásában. A társaság az elektronikus rendszerét folyamatosan fejleszti, és aktívabban hívja fel a figyelmet a garanciakonstrukciók vállalkozások számára kedvező szempontjaira. A társaság látványos, a kis- és középvállalati hitelállomány előrejelzett növekedését jelentősen meghaladó bővülést vár már ebben évben: az év végére 380 milliárd forintra duzzadhat a teljes garanciaállomány, ami 18 százalékos növekedést jelentene.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr427604914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása