Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nem csak hitelt vesznek fel, de rekordmértékben hitelezik is egymást a magyar kkv-k

2019. október 11. - Cégkasszás

Húsz százalékkal nőtt a hitelezés a magyar cégek körében, vagyis nem csak a bankoktól vesznek fel rekordösszegben kölcsönt a hazai vállalatok, hanem egymást is hitelezik – derül ki az Atradius hitelbiztosító elemzéséből. 

depositphotos_39183109_xl-2015-min.jpg

Az 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint míg tavaly a vállalatközi kereskedelemben a tranzakciók 59,1 százaléka, addig az idén 77,8 százaléka történt hitelre. Ezzel Magyarország a harmadik helyen áll a régióban Csehország és Szlovákia után.

Az Atradius elemzői szerint a B2B hitelezés erősödését a gazdaság bővülése tette lehetővé. Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint idén 4,4 százalék lehet a GDP növekedése, emellett erős a belső fogyasztás, ez egészséges üzleti környezet pedig vonzza a befektetéseket. – „Ugyanakkor továbbra is gondot jelent a külső adósság mértéke és összetétele, mert ebben még mindig nagy a deviza aránya” – mondta.

Kelet-Európában az idén is magyar vállalatok adják a legkevesebb időt a számla kiegyenlítésére (29 nap). A nagyvállalatok könnyebben hiteleznek, itt 36 nap a számlák átlagos határideje, a mikrovállalkozások viszont 21 napos határidővel állítják ki a számláikat. A magyar vállalatok a vevőik hitelképességének előzetes ellenőrzésében is lemaradnak, mert míg itthon a szállítók 32 százaléka vizsgálja a partnere hitelképességét, Kelet-Európában ez az arány 39 százalék. A hitelképesség megállapításában is segíthet a hitelgarancia intézménye, hiszen a garanciát nyújtó cégek automatikusan végeznek ilyen felméréseket. 

Az elemzés szerint javult viszont a lejárt követelések érvényesítése. 2018-ban átlagosan még 42 napot kellett várni arra, hogy a vevő kiegyenlítse a számlát, az idén a várakozási idő 36 napra csökkent. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9015217230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása