Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

MÁR A 2019-ES ALAPÍTÁSÚ CÉGEK IS IGÉNYELHETIK A KAMATMENTES ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖNT

2021. április 13. - Cégkasszás

Bővülő eszköztár: újra igényelhető a KKV Technológia Hitelprogram működési költségekre és forgóeszközre

Számos kedvező változtatásnak köszönhetően mostantól még több mikro-, kis- és középvállalkozás igényelhet 0%-os kamatozású kölcsönt a Covid-19 járványt követő újraindítási célokhoz. A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján már a 2019-es alapítású, pozitív üzemi eredményű cégek számára is elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Emellett újra megnyílik a korábban rendkívül népszerű KKV Technológia Hitelprogram „B” hitelcélja, amely szintén nulla százalékos kamat mellett, maximum 80 millió forintig biztosít forrást a cégek számára működési költségeik fedezésére, illetve forgóeszköz finanszírozásra. 

pexels-andrea-piacquadio-3771097.jpg

Az MFB a beérkezett vállalkozói visszajelzések és igények alapján több feltétel esetében is módosította a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A legfontosabb változás, hogy április 12-től azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a hitelt, melyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el. Emellett a KKV-kon és egyesületeken túl, már nonprofit kft.-k is igényelhetik a maximum 10 millió forintos kölcsönt. Fontos változás továbbá, hogy a 2021. március 8. előtti időszakban történt, 50%-os, vagy azt meghaladó mértékű tulajdonosváltás már nem kizáró ok a hitel felvételénél, az ilyen jellegű  tranzakciók csak ezen dátumot követően nem engedélyezettek a hitelfelvétel szempontjából. Az egyszerűbb és átláthatóbb kitöltés érdekében külön kölcsönkérelmi nyomtatvány készült az egyéni vállalkozói hiteligénylőkre, illetve a gazdasági társaságokra vonatkozóan. További könnyebbség, hogy ingatlan fedezet nyújtása esetén elégséges az ingatlan könyv szerinti értékét alátámasztó számviteli bizonylat benyújtása is.

A Covid-19 járványt követő újraindítás érdekében április 12-től újra megnyílik a korábban KKV Technológia néven ismertté vált hitelprogram (GINOP-8.3.5-18 Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram) „B” hitelcélja is, amely budapesti és pest megyei megvalósítási helyek kivételével az egész országban igényelhető az MFB Pontokon. A program megemelt keretösszegével újabb 34 milliárd forint áll rendelkezésre a cégek működési költségeinek finanszírozására, illetve a szükséges készletek beszerzésére. A korábban is rendkívül sikeres hitelprogram ügyletenként igényelhető maximális összege 80 millió forint.

Mind a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, mind pedig a KKV Technológia Hitelprogram fix 0 százalékos kamatozású, azaz a vállalkozásoknak csak akkora összeget kell visszafizetniük, amekkorát igényeltek. Járulékos banki költség továbbra sem kerül felszámításra egyik hitelprogramnál sem, csak a szerződéskötéshez kapcsolódó közjegyzői díjra kell számítania az igénylőknek. Fontos ugyanakkor, hogy a két hitelprogram nem kombinálható, azaz csak az egyik felvételére van lehetőség az azonos hitelcélok miatt.

Március 8-i indulása óta a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt már több mint 3200 vállalkozás igényelte, 25 milliárd forintot meghaladó összértékben. Az MFB a KKV Technológia hitelprogram esetében is jelentős érdeklődésre számít a következő hetekben, hiszen a „B” hitelcél a keret 2020. szeptemberi kimerüléséig a leghatékonyabb eszköznek minősült a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Az MFB-nél elérhető egyes hitelprogramokról és az egyéb finanszírozási lehetőségekről az Összetartók.hu oldalon találhatnak bővebb információt az érdeklődők.

Kiemelt szerepet kaphat a lízing a járvány utáni bővülésben

A pandémia megszakította a gazdaság évek óta tartó növekedését, a felpattanáshoz pedig fontos kérdés, hogy mikor tér vissza a vállalatok beruházási kedve. A különböző fejlesztések, beruházások élénkítésében a lízingcégek is kiemelt szerepet kaphatnak, ezek megvalósításához ugyanis a lízingkonstrukciók rugalmas és költséghatékony finanszírozási formát jelentenek. A Magyar Lízingszövetség egy edukációs programot is indított annak érdekében, hogy még szélesebb körrel ismertesse meg a lízing előnyeit.

pexels-andrea-piacquadio-3760067.jpg

A pandémia és az ahhoz köthető negatív hatások, valamint a korlátozások eredményeként 2020-ban a magyar GDP 5 százalékkal csökkent éves összevetésben. A kedvezőtlen környezetben a lízingpiac is zsugorodott, igaz, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladta a Magyar Lízingszövetség 550-600 milliárd forintos várakozásait. A gazdaság újraindításában a fejlesztések, beruházások finanszírozására készülnek a lízingcégek - közölte a Magyar Lízingszövetség, amely egy edukációs programot is indított annak érdekében, hogy a mostaninál szélesebb kör ismerhesse meg a lízingkonstrukciókat.

Jó alternatíva a beruházásokhoz

„A járványhoz köthető gazdasági visszaesést követő fellendülésben főszerepet kell kapnia a beruházási kedv élénkítésének, amely visszaesett a múlt évben. A beruházások volumene 2020-ban éves szinten 3,8 százalékkal csökkent, ami a rekordszintű bázishoz képest jónak mondható. A piac élénkülésével az érintett cégek jövőbeni beruházásai nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb felívelő pályára állhasson” – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A különböző beruházásokhoz pedig – többek között a továbbra is alacsony kamatkörnyezet miatt - a rugalmas és költséghatékony finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciók jó alternatívát jelentenek. Különösen, hogy a kedvezményes forrásokat biztosító jegybanki és az Eximbank által nyújtott programokban a lízingfinanszírozások is elérhetőek.

„Ráadásul a lízingfinanszírozás hosszabb távon is komoly lehetőséget kap a technológiai fejlődés felgyorsulása miatt, azaz egyre több és jobb eszköz válik elérhetővé, így a finanszírozásnak is egyre nagyobb szerep jut. Kialakulni látszik egy trend, sokan már nem tulajdonolni szeretnének egy-egy eszközt, hanem használni akarják azok közül a legkorszerűbbeket, leghatékonyabbakat, márpedig erre az igényre a lízingmegoldások szintén az egyik legversenyképesebb konstrukciót jelentik” - fogalmazott Nyikos Katalin.

Edukációs program indul

A lízingcégek tehát rövid távon és hosszú távon is kiemelt szerepet kaphatnak a vállalkozások életében és a beruházások élénkítésében.

„Szakmai szövetségként fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerjék meg a lízing jelentette előnyöket és egyre többen gondolkozzanak a különböző hitelkonstrukciók mellett a lízingben is eszközigény esetén. Illetve megfelelő információkkal rendelkezzenek a lízinget is érintő kormányzati döntésekről, újdonságokról” – tette hozzá Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A szervezet ezért edukációs programot indított, amelynek keretében a szélesebb közönséggel igyekeznek megismertetni a lízingfinanszírozás előnyeit. A program keretében a Lízingszövetség egy-egy kiemelt területhez nagyköveteket is rendelt: az elnökség, illetve a bizottságok tagjaival készült interjúkban a lízing megértéséhez szükséges alapfogalmakat magyarázzák el a szakértők, illetve a magánszemélyek és a vállalkozások finanszírozással kapcsolatos, gyakorlati kérdéseire adnak választ.

Így kitérnek például arra is, hogy

 • milyen eszközöket lehet lízingelni,
 • milyen előnyökkel számolhat az, aki autót lízingel,
 • milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki lízinget szeretne igénybe venni,
 • mire érdemes figyelni, mielőtt belevág valaki egy finanszírozási konstrukcióba,
 • mit kell tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról,
 • mit jelent a moratórium a lízing esetén,
 • és milyen áfa-visszaigénylési lehetőségek vannak lízing esetén.

A Lízingszövetség weboldala is kiegészült: a szakmai hírek mellett a lakossági ügyfeleknek és a vállalatoknak külön menüpontban, laikusok számára is érthető formában mutatják be az adott célcsoport számára elérhető lízingkonstrukciókat, ezeknek előnyeit, a lízing alapfogalmait – így például a különbséget az operatív és a pénzügyi lízing között -, illetve a lízingelhető eszközöket.

A Magyar Lízingszövetség célja a kampánnyal, hogy a különböző hitelkonstrukciók mellett a lízingre is egyre több magánszemély és vállalkozás gondoljon eszközbeszerzés esetén.

Bíznak a következő generációban a családi vállalkozások

A magyar családi vállalkozások vezetőinek többsége bízik abban, hogy a következő generáció átveszi majd tőle a stafétát – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. A felmérésben részt vevő vállalkozások negyven százalékánál már el is indult az utódlási folyamat.

neonbrand-y_6rqstqbyq-unsplash_1.jpg
 A legtöbb családi vállalkozás vezetőjének figyelmét szinte teljesen leköti az irányítás, ezért egyelőre kevés idejük jut az utódlás kérdésére. Pedig ez nem halogatható tovább, ha nyugdíjba akarnak vonulni, akkor nem várhatnak tovább az utódlással.

 A Budapest Bank legújabb kkv-felmérésében a cégvezetők hatvan százaléka mondta azt, hogy szerinte családi vállalkozásnak minősül a cégük. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Magyar mikro-, kis-, és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030 szerint a családi vállalkozások 39 százaléka van generációváltó korban, 30 százalékuk a következő 10 évben szembesül ezzel a helyzettel.

 A Budapest Bank kutatásának eredményei szerint a vállalatvezetők ennek ellenére nem tartják aktuálisnak a staféta átadását, 84 százaluknál  nem merült még fel komolyan a vezetőváltás gondolata. Ez nem azt jelenti, hogy a következő vezetői generáció bevonása ne történt volna már meg, mert a cégek több mint 40 százalékában tart egy ideje a folyamat. Háromnegyedük bízik abban, hogy gyermekük fogja átvenni az irányítást, de csak 25 százalékuk biztos abban, hogy pontosan ki lesz az utódja a vállalat élén.

 A legtöbb vállalatvezető 66 éves korában tervezi, hogy nyugdíjba, előtte pedig közel két évet szán az utód betanítására. A legtöbben jogi- és adótanácsadást vennének igénybe a folyamat során, de az ismerősökre és személyes segítségre is szívesen támaszkodnak.

 Utódlás híján a többség nem tervezi a családi cég eladását, 85 százalékuk azt mondta, hogy nem gondolkodik ezen. Ennek ellenére sokan kíváncsiak arra, mennyit érne a vállalkozásuk.

Csomagértesítője érkezett? VIGYÁZAT! SMS-en keresztül vadásznak a bizalmas adatainkra!

Több országban is aktívan terjed egy új adathalász támadási típus, amely a napokban elérte hazánkat is. A legújabb csalási kísérlet során egy csomag várható kézbesítéséről szóló SMS segítségével próbálnak visszaéléseket indítani. Az üzenetben található link egy olyan applikáció letöltéséhez vezet, amellyel az adathalászok elérhetik személyes adatainkat.

iphone-388387_1920.jpg

A Magyar Bankszövetség megerősítve az Országos Rendőr-főkapitányság március 23-án kiadott közleményét (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/vigyazat-sms-ben-erkezhet-a-kartekony-kod ) fokozott óvatosságot kér, és felhívja a figyelmet az SMS üzeneten keresztüli adatszerzési hullámra.

 Az elkövetés jelenleg ismert módja szerint a csalók – a már megfertőzött telefonokat is felhasználva - SMS-t küldenek, jellemzően magyar mobiltelefonszámokról, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. A privát vagy céges telefonokra egyaránt érkező üzenetbe beágyazott linkre kattintva a címzett az állítólagos csomag érkezését tudná nyomon követni az applikáció segítségével. Azonban a telepítést követően kártékony, ún. trójai típusú alkalmazás aktivizálódik, amelynek segítségével a csalók hozzáférhetnek a telefonon tárolt bizalmas adatokhoz – így akár pénzügyi, banki információkhoz is.

 Az adathalászat megelőzéséhez, megakadályozásához javasolt, hogy

 • ha küldeményt vár, akkor a kereskedő által korábban megküldött értesítéseken keresztül kövesse nyomon a megrendelt termék szállítási státuszát, ne kattintson SMS üzenetben érkező hivatkozásra.

Emellett a csomagkézbesítő szolgáltatók általában konkrétan megjelölik a kiszállítás várható időpontját az erről szóló tájékoztató SMS-ben, nem jellemző, hogy a vásárlónak külön felületen kelljen ellenőriznie a kiszállítási időpontot.

 • ha nem rendelt csomagot, törölje az üzenetet.

Ugyancsak fontos, hogy bármilyen alkalmazást csak biztonságos forrásból, hivatalos alkalmazásáruházból (Google Play, AppStore) töltsön le a mobiltelefonjára! Valamint célszerű lehet biztonsági szoftver használata is a telefonon, amely automatikusan blokkolja a személyes, bizalmas tartalmak kártékony elérését.

 Figyelmeztesse a veszélyre közeli ismerőseit is!

A válság ellenére is pörgött tavaly a magyar hitelpiac

 

A koronavírus-járványból fakadó gazdasági válság ellenére 2020-ban is bővülni tudott a vállalati hitelek állománya Magyarországon – derül ki az MNB most megjelent hitelezési jelentéséből. Ebben jelentős szerepük volt a jegybanki és állami hitel- és garanciaprogramoknak, így a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének is.

 1_kep.jpg

Válságban is bővülni tudott a hitelezés

 A jegybank most összeállított jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a járvány második hullámának negatív gazdasági hatásai ellenére mintegy 227 milliárd forinttal tovább bővült a vállalati hitelállomány. Ezzel az év egészében a hitelfelvétel 780 milliárd forinttal volt magasabb, mint a törlesztés, így a vállalkozások banki hitelállománya 9,4 százalékkal bővült. A bővülésben a forinthitelek 20 százalékos növekedése játszotta a kulcsszerepet, miközben a devizahitelek állománya 4 százalékkal csökkent. A teljes piacon belül a kkv-szegmens hitelállománya előzetes adatok alapján 13,2 százalékkal növekedett az év során.

 Ezzel a tavalyi növekedés ugyan elmaradt a 2019-es 1044 milliárd forinttól, de az kifejezetten biztató, hogy a negyedik negyedévben kötött 1155 milliárd forintnyi hitelszerződés 71 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi összeget. Az év során a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelállománya a piaci átlag feletti mértékben, 13 százalékkal növekedett, amiben nagy szerepe volt a tavasszal elindított NHP Hajrá! hitelprogramnak is. A jegybank támogatásával biztosított kedvezményes kamatozású hitel az utolsó negyedévben 660 milliárd forintot tett ki, ami azt jelenti, hogy a kkv-hitelek 90 százalékánál igénybe vették a programot.

 További kedvező fejlemény, hogy az év végére a járvány második hulláma ellenére egyre kevesebb vállalkozás vette igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot, ami arra utal, hogy enyhültek a pénzügyi, likviditási gondjaik. Az év közepén még a jogosult vállalati hitelállomány 51 százalékára vették igénybe a moratóriumot, az év végére ez az arány 39 százalékra csökkent.

 Előretekintve a jegybanki felmérésben részt vevő bankok továbbra sem számítanak érdemi szigorításra a hitelkondíciókban. A negyedik negyedévben az üzleti célú ingatlanhitelek esetében volt szektorspecifikus szigorítás, a többi típus esetében alapvetően nem változtak a feltételek. 2021 első felében a pénzintézetek egyik méretkategóriában sem terveznek további szigorítást, ezzel együtt a kereslet további élénkülésére számítanak.

 

A hitelgarancia is segített megelőzni a pénzügyi válságot

 Jelentésében az MNB is hangsúlyozza, hogy a negyedik negyedéves állománynövekedésben jelentős szerepük volt a válság miatt bevezetett intézkedéseknek, mint a törlesztési moratórium, az NHP Hajrá! és az állami hitel- és garanciaprogramok. Nagyban ezeknek köszönhető, hogy sikerült elkerülni a 2008-ban látotthoz hasonló helyzetet, amikor a globális pénzügyi válságot követően évekig csökkent a lakossági és a vállalati hitelállomány is. Ez a korábbi túlzott eladósodás mellett abból is eredt, hogy az állam és a jegybank mozgástere mérsékelt volt, így nem tudták támogatni a hitelpiacot, és azon keresztül a minél gyorsabb gazdasági kilábalást.

 Ezzel szemben tavaly tavasszal a járvány kitörése után azonnal bevezetésre került a moratórium, illetve több állami hitel- és garanciaprogram elindult. Ezekkel sikerült elkerülni a meredek visszaesést a hitelezésben, így a bankok továbbra is támogatni tudják a gazdaság visszapattanását.

 Az NHP Hajrá! már szóba került az új ösztönzők közül, a jegybanki hátterűkedvezményes hitelprogram keretösszegét már 2500 milliárd forintra emelte az MNB. Ehhez kapcsolódott az 1500 milliárd forintos garanciaprogram és a további állami hitelprogramok.

 A Krízis Garanciaprogram már tavaly is azoknak a cégeknek tudott elsősorban segíteni, melyek kockázatosabbak voltak az átlagnál, ezért a bankok nehezebben hitelezték őket. Ez a kockázat eredhetett akár abból, hogy a válság által kiemelten sújtott szektorban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar stb.) tevékenykedtek. Esetükben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-n keresztül az állam akár 90 százalékban is kezességet vállal a hitelért, így a bankok sokkal könnyebben és olcsóbban, kisebb kockázattal tudják őket hitelezni.

 Az állami garanciaprogram hatása már a Garantiqa tavalyi számaiban is megmutatkozott: az MFB-csoporthoz tartozó cég kezességvállalási portfóliója 512 milliárd forinttal nőtt 2020-ban, így a társaság kezességvállalásának összege elérte az 1600 milliárd forintot. Ezzel a teljes hazai kkv-hitelállomány 30 százaléka mögött volt hitelgarancia.

 Az anticiklikus módon bevezetett programok a hitelmoratórium mellett nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a koronavírus járvány nem járt hitelválsággal, valamint az éves vállalati hiteldinamika továbbra is közel kétszámjegyű növekedést mutasson – hangsúlyozza az MNB jelentése. Összességében 2020-ban a jegybanki és állami intézkedések a hitelek nagyjából 60 százalékában játszottak szerepet.

 További kedvező tendencia, hogy az új programok hatására a hitelszerződések jelentős mértékben eltolódtak a fix kamatozású forinthitelek irányába. Míg 2019-ben a szerződött állomány 24 százaléka volt fix kamatozású és 62 százaléka forinthitel, addig 2020-ban 49, illetve 80 százalékot tett ki a fixált, illetve forintban denominált hitelek aránya az új kibocsátásban.

3 milliárd forinttal segíti az EU a magyar kulturális és kreatív kkv-k túlélését

Az Európai Beruházási Alap és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány összesen 3 milliárd forint összegű támogatást fog nyújtani azoknak a magyar kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a kulturális és a kreatív ágazatban tevékenykednek – jelentette be az Európai Bizottság. A támogatás azt hivatott elősegíteni, hogy a cégek meg tudják tartani a dolgozóikat, és gyorsabban meg tudjanak birkózni a koronavírus-világjárvány következményeivel.

1_kep_1.jpg

 

A most bejelentett viszontgarancia-megállapodásnak köszönhetően a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ki fogja tudni terjeszteni garanciaprogramját a kulturális és kreatív ágazatban működő kkv-kre és állami tulajdonú kisvállalatokra, amelyeket különösen erőteljesen sújtott a koronavírus-világjárvány. A finanszírozás a kisebb médiavállalkozásokat is segíteni fogja abban, hogy könnyebben jussanak forráshoz, és le tudják győzni a válság miatt jelentkező kihívásokat.A megállapodás fedezetét az európai beruházási terv keretében a kulturális és kreatív ágazatok garanciaeszköze biztosítja, mely az Európai Bizottság forrása. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 15 éve támogatja a hazai kkv-kat, ezt a támogatást tudják most kiterjeszteni a kulturális és kreatív szektorra. A jelenlegi járványhelyzet és gazdasági válság megnehezítette a szektorban működő mintegy 70 ezer cég növekedését és forráshoz jutását, ezért volt szükség a támogatásra – emelte ki Csuhaj-Varjú Imre, az alapítvány elnöke.

Egyre népszerűbb a digitális faktoring a kkv-knál

Egyre több kis- és középvállalkozás veszi igénybe a digitiális faktoring lehetőséget - közölte a digitális faktoringra és online hitelezésre specializálódott Péntech. 

digitalis_faktoring.jpg

A Péntech finanszírozási oldalán 2020 március óta több mint 400 százalékkal nőtt a regisztráló kis- és középvállalkozások száma, a cégek több mint 6 milliárd forint értékben igényeltek finanszírozást az oldalon keresztül, a legnépszerűbb termék pedig egyértelműen a faktoring.

A pandémia miatt sok vállalkozásnak kihívást jelent a hagyományos faktoring folyamat, mivel számos faktorcégnél és banknál még manuálisan, sok esetben papír alapon működik a folyamat. A járványidőszakban a cégek egyre inkább a digitális csatornákat preferálják, a teljesen online ügyintézés pedig gyors és egyszerű megoldást nyújt.

A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint 2020 harmadik negyedévében 6 százalékos visszaesést szenvedett el a piac a 2019-es azonos évi időszakhoz képest, eközben azonban a Péntech online szolgáltatását egyre több vállalkozás veszi igénybe.

Berényi Benjámin, a Péntech társalapító-ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, szerencsésnek tartják magukat, hiszen a digitális megoldásaiknak köszönhetően egy zsugorodó piacon is növelni tudták piaci részesedésüket.

Elsődleges céljuk, hogy a hazai kis- és középvállalkozások felismerjék a faktoringban rejlő lehetőségeket, és nem csupán likviditásuk optimalizálása során, de a növekedésükhöz vezető úton is segítsék ügyfeleiket – tette hozzá a társalapító-ügyvezető igazgató.

A Péntech digitális finanszírozást kínál a hazai kis- és középvállalkozásoknak, legyen szó digitális faktoringról vagy online hitelezésről. Portfóliójukban több mint 500 regisztrált cég szerepel.

Garantiqa: Az intézményi kezességvállalás a gazdaság újraindításának fontos eszköze

Idén is elérhetőek a koronaválság kezelésére bevezetett kedvezményes hitelgarancia konstrukciók 

 

A COVID-19 vírusjárvány idején a gazdaság segítése érdekében alkalmazható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Így idén egész évben elérhető marad az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által, a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram. A kifejezetten kedvező, állami díjtámogatást is tartalmazó konstrukció meghosszabbítása mellett döntés született arról is, hogy a beruházási hitelekhez kapcsolódó Krízis Investment Hitelgarancia futamideje 10-ről 15 évre emelkedik. 

buzaeva_garantiqa_00009.jpg

Az Európai Bizottság döntésének nyomán a koronaválság kezelése és a gazdaság segítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Ennek következtében idén egész évben elérhetővé válik a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése óta eltelt idő tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalati szektor forrásbevonási igénye meghaladta a programra 2020. évre eredetileg előirányzott 500 milliárd forintos keretösszeget. Az idei év első két hónapjának statisztikáira alapozva elmondható, hogy a kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség lesz. 

Dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte: A Garantiqa Krízis Garanciaprogram igénybevételére 2021-ben is jelentős kereslet mutatkozik. A tavalyi indulás óta 2021 február végéig közel 21 ezer szerződéssel 870 milliárd forintot meghaladó volumenű hitelnek a gazdaságba áramlását tette lehetővé a Garantiqa kezességvállalása a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított program népszerűsége várakozáson felüli, ez azt jelenti, hogy az intézményi kezességvállalásnak fontos szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását.

A vezérigazgató elmondta: a garanciatermékek, az elérhető támogatott hitelprogramok, és a forrást biztosító egyéb programok rendelkezésre állása továbbra is kiemelt jelentőségű a hazai kkv szektor számára. Ezen eszközök összehangolt, együttes alkalmazása nemcsak a válságkezelés, hanem a gazdaság újraindításának is az alapja lehet. A pandémiás helyzet elhúzódásával hosszabb távon szükséges a kedvezményes, és állami díjtámogatásban részesített garanciaprogramok alkalmazása. A napokban megjelent kormányzati döntés megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít a Garantiqa részére: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség volumene 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedik.

Kiváló eredménnyel zárt a Garantiqa

 

A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2020 végére 512 milliárd forinttal nőtt, ami 66 százalékos bővülést jelent. A társaság kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére meghaladta az 1600 milliárd forintot, ezzel a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százalékát a Garantiqa kezességvállalása biztosította.

A vezérigazgató hangsúlyozta: A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében - a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében - végrehajtott intézkedéseknek. 

Fordított kezességvállalás: Garantiqa Direkt, garanciaképesség lekérdezés percek alatt

 

A Garantiqa célja, hogy a kis és középvállalkozások még egyszerűbb módon vehessék igénybe a kezességvállalást, ezért Garantiqa Direkt néven digitális ügyfélportált indított az elmúlt év végén. A portálon egy egyszerű lekérdezéssel az érdeklődő vállalkozások előzetesen informálódhatnak garanciaképességükről, illetve az egy hitelfelvétel során igénybe vehető hitelgarancia összeghatáráról. A vállalkozások közvetlenül - saját bankjuk, vagy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. további bevonása nélkül -, a portál felületén (a későbbiekben mobil applikáción keresztül is) kezességvállalási-szándéknyilatkozatot igényelhetnek, amelyet felhasználhatnak bankjukban a hiteligénylés során.

Indul a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

A pénzügyi tudatosság különösen fontossá vált járványhelyzetben, a családok is olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megoldásában a hosszabb távú pénzügyi tervezés is segítséget adhat – hangsúlyozta Varga Mihály a hetedik PÉNZ7 online keretek között tartott megnyitóján. A pénzügyminiszter az idei témákat ismertetve elmondta: a „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés”, illetve az „InnoVál(l) – Vállalkozz okosan!” a fiatalok gyakorlati ismereteit helyezi középpontba. A kimagasló részvételi számok elismeréseként a magyar program a Global Money Week eseménysorozat legjobbjai között szerepelt az elmúlt években. A Garantiqa munkatársai önkéntesként idén is részt vesznek a programban, Dr. Búza Éva vezérigazgató pedig a Pénzügyi Kultúra Nagykövete Díjat kapta a programban való aktív közreműködése elismeréséül.

155553792_872254890220497_1054437200562269523_n.jpg

A PÉNZ7 program – a járványhelyzet miatt – digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal segíti a tanórák megtartását. Online tanórát, illetve rögzített előadást tart többek között Varga Mihály, Kandrács Csaba jegybanki alelnök és számos kormányzati, illetve banki vezető. Idén is nagy az érdeklődés a PÉNZ7 iránt: több mint 1000 iskola mintegy 170 ezer diákja mintegy 12.000 speciális tanóra keretében, 700 önkéntes önkéntes közreműködésével kapcsolódik be a programsorozatba. Hazánk 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week Európa mintegy 30 országában egy időben zajló kezdeményezéshez. A magyar PÉNZ7 iskolai eseményei idén március 1–5. között zajlanak.

A PÉNZ7 együttműködő szakmai partnerei – az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány – küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi-gazdasági nevelését, vállalkozói hajlandóságának formálását, a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetek tudatos kezelését. Az osztályfőnöki, életvitel-, matematika- vagy történelemórán élményalapú tananyagok segítségével a pedagógusok interaktív módszerekkel ismertetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal. A pandémiás időszak miatt a program minél egyszerűbb, gördülékeny megvalósítását a szervezők úgy támogatják, hogy a PÉNZ7 tanórák a március 1-5. közötti héten– a rendelkezésre álló digitális anyagokkal, komplett mintaórákkal-, akár online formában, akár később a tanév során bármikor megtarthatók.

A PÉNZ7 alapelve szerint a tanórákon márka, kereskedelmi logó nem jelenhet meg. A felkészülést megkönnyíti, hogy a korábbi tanévek minden pénzügyi tananyaga – mintavideók, e-learning tananyag és webináriumok – elérhetőek a www.penz7.hu honlapon. A pénzügyi döntéseket megkönnyítő, négy korosztály számára készült modern anyagokat idén is a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország szakemberei fejlesztették. A PÉNZ7-et izgalmas kísérőprogramok, pályázatok és tanulmányi versenyek színesítik.

A szervezők kiemelt célja, hogy már fiatalkorban megalapozzák a pénzügyi és gazdasági tudatosságot, vállalkozói kedvet. A PÉNZ7-program a kormány lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégia részeként annak megvalósulását is támogatja. Ugyancsak fontos törekvés az új kkv-stratégia végrehajtása, ezáltal a vállalkozói életforma népszerűsítése, a vállalkozói szellemű oktatás fejlesztése.

A témahét részletes programja a www.penz7.hu oldalon található.

Mentőöv lehet a 10 millió forintos kamatmentes kölcsön

Néhány hete hirdette meg a kormány a Gazdaság Újraindítási Akcióterv keretében a leginkább érintett kkv-k számára a 10 millió forintos kamatmentes hitelt. Azóta egyre több részlet derül ki a konstrukcióról, ma már tudjuk, hogy első körben kik vehetik fel a kedvezményes hitelt, ami sok cég számára a túlélést jelentheti. 

right-4703934_1920.jpg

10 milliós hitel a legrászorulóbbaknak

Orbán Viktor jelentette be a gazdaság újraindításának lépéseit, illetve az első szakasz konkrét intézkedéseit, melyek között a legnépszerűbbek között lehet a kkv-k 10 millió forintos kamatmentes hitele. Az új kölcsön nem csak kamatmentes lesz, de három évig törleszteni sem kell. A kormány erre a célra 100 milliárd forintot szán első körben, ami tízezer cégnek jelenthet könnyítést. 

A hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül igényelhetik az érintettek, az MFB Pontokon lehet majd beadni a dokumentumokat. A kamat mellett a banki költségekkel sem kell számolni a cégeknek, jelenleg az utolsó simításokat végzik a terméken, melyet március első felében vehetnek majd fel először. 

Természetesen nem kötelező a maximális 10 millió forintos keretet kihasználni, 1-10 millió forintot igényelhetnek a kkv-k. Az összes teljes egészében előleggel lesz elérhető, így a folyósításra sem kell sokat várniuk a vállalkozásoknak. Önrészt nem kell a cégeknek a hitel mellé tenni, a futamidő maximum 10 év, a rendelkezésre állási idő pedig a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb három hónap. A jelenlegi tervek szerint november végéig lehet benyújtani a hitelkérelmeket, de ez a határidő a válság alakulásának függvényében kitolható. 

Kik igényelhetik a hitelt?

Már a konstrukció bejelentésekor kiemelte a kormányfő, hogy a leginkább rászoruló cégekre korlátozzák a felvétel lehetőségét, melyeket a jelenlegi gazdasági válság kiemelten sújtott és mostanra teljesítőképességük végére értek. A program első, márciusban induló szakaszában a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások élhetnek a kedvezményes hitellel. 

A hitelprogram tervezetéből az is kiderül, hogy egyéni vállalkozók is élhetnek az eszközzel, az egyetlen korlátozás, hogy a 2019-es üzleti évük lezárt legyen. A 10 millió forintos maximális hitelösszegen belül annyi korlátozás van, hogy legfeljebb a 2019-es árbevétel összegét vehetik fel ebben a formában kölcsönként. 

A programot az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozza a kormány, emiatt a 100 milliárdos összeg legfeljebb 40 százaléka kerülhet budapesti és pest megyei vállalkozásokhoz. 

A napokban az MFB a konkrét TEÁOR-számokat is közzétette:

 1. Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
 2. Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
 3. Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
 4. Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
 5. Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
 6. Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
 7. Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
 8. Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
 9. Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
 10. Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
 11. Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet
 12. Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
 13. Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
 14. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
 15. Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
 16. Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
 17. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet,
 18. M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329),
 19. Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
 20. Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
 21. Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
 22. Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
 23. Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) tevékenységet vagy
 24. Utazásszervezés (TEÁOR 7912) tevékenységet,
 25. M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) tevékenységet

 

A hitel bér-, járulék-, rezsi-, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, melyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését.

Első körben a leginkább sújtott szektorokra próbálnak koncentrálni a hiteltermékkel, azonban már készül a második köre a jogosultaknak, vagyis a fenti lista hamarosan tovább bővülhet. Most az látszik, hogy leginkább a vendéglátásban, a kulturális szférában és a sportban tevékenykedő vállalkozásokat viselte meg a válság, nekik már a túlélés a tét egy évvel a járvány kitörése után. 

A szakemberek most arra számítanak, hogy az oltásokkal az év közepe körül lehet elgondolkodni a korlátozások feloldásán, addig azonban sok céget a csőd fenyegetne az államilag támogatott hitel nélkül.

süti beállítások módosítása