Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Stabil pénzügyi partner egy folyamatosan változó világban

2022. augusztus 16. - Cégkasszás

A magyarországi kis-, közép és mikrovállalkozások sikeresen alkalmazkodtak a pandémiához és a geopolitikai helyzet megváltozásához, ugyanakkor a folyamatos bizonytalanság kezelése számos nehézséget okoz. Az UniCredit időben felismerte a problémákat, és olyan konstrukciókat kínál, amelyek jelentős segítséget jelentenek a hazai vállalkozásoknak. Ezek részleteiről Benkó Tamás, az UniCredit Bank kis- és középvállalati területének ügyvezető igazgatója és Jánossy András, a bank mikrovállalati hitelezési terület vezetője beszélt lapunknak.

Tovább

Vajon mitől válhat sikeressé egy vállalkozás?

Az elmúlt években dinamikusan nőtt a vállalkozói kedv és a cégbejegyzések száma Magyarországon, azonban ezzel párhuzamosan fokozatosan romlik az újonnan létrejövő vállalkozások túlélési aránya. Jelenleg közel minden harmadik cég az első öt évben elbukik – vezette fel beszélgetésünket Rammacher Zoltán, a K&H Bank kkv-marketing- és értékesítéstámogatás vezetője.

rammacher_zolta_n.jpg

Tovább

Együtt gondolkodni az ügyfelekkel

Egyre óvatosabbak a kkv-ügyfelek, amikor külső forrás bevonásában gondolkodnak. A kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt kevesebbet költenek beruházásokra, céljuk elsősorban a tartalékképzés, a likviditás növelése. Bertalan Sándorral, a Magyar Bankholding Középvállalati ügyfélkapcsolat-menedzsment és kompetenciaközpont ügyvezető igazgatója szerint egyelőre nem tapasztalható érdemi visszaesés a vállalati hitelezésben, de a támogatott forrású hitelprogramok kifutása miatt az év második felében némi csökkenésre lehet majd számítani.

bertalan_sandor.jpeg

Tovább

A mesterséges intelligencia legfőbb jellemzői

Egy gép gondolkodhat az emberhez hasonlóan? Képes lehet érvelni, tanulni és tervezni? Érzékelheti környezetét, meg tud oldani problémákat, és el tudja érni a célját az előre megtervezett lépéseivel? A válasz minden kérdésre igen, hiszen az Artificial Intelligence (AI), a mesterséges intelligencia (MI) létezik, dolgozik, fejlődik – egyre több területen és módon része a mindennapjainknak. 

adobestock_271404796.jpeg

Tovább

Történelmi eredményt ért el a Garantiqa

 A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy kulcsfontosságú lehet egy vállalkozás számára a hitelhez való hozzájutás és az ehhez kapcsolódó intézményi kezességvállalás – jelentette ki lapunknak dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. A mikro-, kis- és középvállalkozások hiteleire kedvezményes, államilag támogatott konstrukció keretében garanciát vállaló társaság kiugró mértékű növekedést és történelmi eredmény ért el 2021-ben.

buza_eva_fb_1200.png

Tovább

A jó beruházás most is megtérül

Az idén akár kétszámjegyű kamatokkal is találkozhatunk, de középtávon a 4-5 százalékos szint a reális. Az életképes fejlesztések viszont így is rentábilisak – mondja lapunknak Szabó Balázs, a CIB vállalati területért felelős vezérigazgató-helyettese, aki arról is beszélt, hogy szerinte a koronavírus-járvány vagy az orosz–ukrán háború nyomán tapasztalt válság okoz-e nagyobb problémát.

szabo_balazs.jpg

Tovább

Kezd kifulladni a magyar kkv-k optimizmusa

Tovább mérséklődött a kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozása a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. A mutató jelenleg 3 ponton áll, mivel újabb 2 pontot süllyedt az előző negyedévben látott 6 pontos esés után. Ennek oka, hogy a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalkozások várakozásai esetében nagyobb mértékű visszaesés történt, míg a mikro- és kisvállalkozások esetében inkább kivárás tapasztalható.
kkv_bizalmi_index.png

Tovább

Megérkezett az Európai Bizottság döntése a kkv-knak adható kedvezményről

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 200 milliárd forint (500 millió euró) összegű magyar programot, mely ágazatokon átívelően hivatott támogatást nyújtani a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben. A Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá a magyar programot. A válságkeretet az uniós gazdaság működésében fellépett komoly zavarok miatt fogadta el a Bizottság 2022. március 23-án az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján.

eu_bizottsag_jovahagyas.png

Tovább

Visszavetik a magyar cégek növekedését a nemfizető ügyfelek és a hiteltartozások

Növekedési gátat jelentenek a magyar cégek számára a nemfizető ügyfelek és a hiteltartozások – derül ki az Intrum 2022-es Európai Fizetési Jelentéséből (EPR). A felmérésben a magyar válaszadók 43 százaléka arról számolt be, hogy a nemfizetések miatt nem tud új munkavállalókat felvenni, 41 százalék pedig nem tud másféle, új befektetésekbe kezdeni. Sok esetben a késedelmes fizetés a vállalat jelenlegi működését is veszélyezteti: a cégvezetők 35 százaléka szerint a késő kifizetések miatt elbocsátásokra lehet szükség a vállalatuknál, 32 százalék szerint pedig akár a cég fennállása is veszélybe kerülhet.

untitled_design_1.jpg

Tovább

Nem hagyja kedvezményes finanszírozás nélkül a cégeket a magyar kormány

Megtörtént a bejelentés, amire hónapok óta sokan vártak: júliustól is folytatódik a Széchenyi Kártya Program MAX, vagyis továbbra is kedvezményes hitelhez juthatnak a hazai kkv-k. A jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben ennek a bejelentésnek kifejezetten örülhet a hazai kkv szektor, hiszen a finanszírozási költségek növekedése nem hárul a vállalkozásokra.

Elszálltak a kamatok, ez pedig sok cégnek fájna

Részben a szigorodó globális kondíciók, részben pedig az MNB fo9lyamatos kamatemelései miatt jelentősen emelkedtek a kamatok az utóbbi hónapokban. Ezt a kockázatot a kkv-k szempontjából sokáig a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) ellensúlyozta, mely olcsó forrást biztosított a bankoknak, hogy azt kedvező kondíciók mellett helyezzék ki a vállalati szektorban hitelként.

untitled_design.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása