Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az idén 30 éves Garantiqa 2020 után 2021-ben is történelmi eredményt ért el

2022. augusztus 26. - Cégkasszás

Kiugró érdeklődés kísérte az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalást a pandémia alatt – derül ki a számokból. Így nem meglepő, hogy 2021-ben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30 éves fennállásának legsikeresebb évét zárta, és 2020 után 2021-ben is történelmi eredményt ért el.

Az év végén a garantált hitelállomány a 2400 milliárd forintot is meghaladta, a portfólió volumene megközelítette a 2000 milliárdot, a Krízis Garanciaprogramban garantált hitelek állományát pedig 1500 milliárd forintnál is magasabb szinten realizálták. Ezzel a teljes hazai kkv-hitelállomány közel 36 százalékát a Garantiqa kezességvállalása biztosította 2021-ben.

nagyrobert_0004_kicsi_jo.jpg

Egyre nagyobb népszerűség

Egészen pontosan a kezességvállalási portfólió 651 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 51 százalékos növekedésnek felel meg – ezzel a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2021 végére 1940 milliárd forintra emelkedett.

Dr. Nagy Róbert vezérigazgató-helyettes lapunknak elmondta: 2021-ben a Garantiqa kezességvállalása állt már minden harmadik hazai kkv-hitel mögött, ami azt bizonyítja, hogy az állami hátterű, kedvezményes feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalás egyébként is magas népszerűsége tovább emelkedett.

Akkor, amikor kellett

Mint ahogy azt mi is megírtuk, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-re komoly feladat hárult a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásában. A világjárvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására még 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése, majd működtetése és kiterjesztése érdemi segítséget jelentett a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. A programban 2021 végéig közel 44 ezer vállalkozás számára 1786 milliárd forintot meghaladó mértékű hitel került kihelyezésre a Garantiqa kezességvállalása mellett. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: „a Garantiqa egy olyan évben tudott a korábbi időszakokban nem tapasztalt aktivitást kifejteni, amikor a legnagyobb szükség volt a segítségére, a kedvezményes, intézményi hátterű garanciavállalásra”. A tavalyi év azt is bizonyította, hogy az állami hátterű intézményes kezességvállalás megkerülhetetlenül fontos eleme a hazai kkv-szektor finanszírozásának.

30 év, 569 ezer ügylet

A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében – a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében – végrehajtott intézkedéseknek. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30 éves fennállása alatt 569 ezer ügylet keretében segítette a vállalkozások forráshoz jutását, kezességvállalásával pedig 11 165 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8317916885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása