Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Új kihívás a magyar kkv-k előtt: lehetetlen tervezni a forintárfolyammal

2022. június 23. - Cégkasszás

A koronavírus negatív gazdasági hatásait nagyrészt kiheverték a magyar kkv-k, a beszállítói láncok globális fennakadásai pedig elsősorban a multiknak okoznak gondot. Ugyanakkor egyre több magyar vállalkozás panaszkodik arra, hogy a közelmúltban látott kilengések miatt szinte lehetetlen érdemben tervezni a forintárfolyamot illetően – derül ki az Opten és a Via Credit felméréséből.

untitled_design.png

Mindössze a kkv-k 17%-a érzi mostanra a koronavírus hatását, vagyis kijelenthető, hogy nagy többségük számára véget ért a járvány. A helyzet azonban továbbra sem mondható ideálisnak, hiszen az árfolyamingadozás, az infláció és a munkaerőhiány sújtják a cégeket, illetve sokan arra számítanak, hogy a moratóriumok lejártával nő majd a csődök száma – derül ki a Via Credit és az Opten felméréséből.

További problémaként tornyosulhatna az orosz-ukrán háború a vállalatok kilátásai előtt, azonban a felmérésben a kkv-vezetők hetven százaléka azt válaszolta, hogy eddig nem érezte a fegyveres konfliktus hatását cége működésén. Az energiaárak ingadozását ugyanakkor többen is kiemelték, ez akár a teljes éves profitot is elviheti, ezért kénytelenek továbbhárítani a megnövekedett költségeiket.

Az ingadozó forintárfolyam is megjelenik a kockázatok között, 76% érzi a beszerzési árakban, illetve a működési költségekben való emelkedést. Egyes iparágakat, exportorientált vállalkozásokat megsegíti az erős euró, ezáltal a hazai hozzáadott értéket tartalmazó termékek versenyképesebbek nemzetközi viszonylatban. Ezek a cégek viszont kevesebben vannak, mint azok, akik árképzésének részét képezik az import áruk, alapanyagok feldolgozása, így az ő profitabilitásuk is romlik. Arra a kérdésre, melyek a magyar kkv-k legfőbb problémái számos válaszlehetőség közül választhattak – akár többet is megjelölve - a felmérésben résztvevők: koronavírus, háború, adminisztrációs terhek, adók, forráshiány stb.  A három leggyakrabban adott válasz éppen az árfolyam ingadozás (63%), az infláció (55%) és a szakképzett munkaerő (73%) hiánya volt.

A felmérés kapcsán az Opten szakemberei kiemelték, hogy a romló kilátások már a gyakorlatban is megmutatkoznak, hiszen az idén már 12 ezer cég került kényszertörlésre, ami több, mint tavaly az egész évben. A kamatstop esetleges lejárta pedig ezen csak tovább ronthat nehezítve a cégek dolgát, ezért a jövőt illetően sem optimisták a szakértők.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr917865053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása