Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Széles körű hitelkonstrukció-palettával várják a mikro- és kisvállalkozásokat az OTP Banknál

2022. január 06. - Cégkasszás

Célunk, hogy stabilan, megbízhatóan és – akár árazásban, akár a hitelezési feltételrendszert tekintve – hosszú távra is tervezhető és kiszámítható módon álljunk az ügyfeleink rendelkezésére – hangsúlyozta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és kisvállalkozói főosztályának vezetője, akit a kkv-hitelezés trendjeiről kérdeztünk. A szakember kiemelte: a Garantiqa kezességvállalása sok vállalkozásnak jelenthet kitörési pontot, mert olyan fejlesztéseket is megvalósíthatnak, amelyekbe önerőből csak évekkel később vághatnak bele.

otp_dancsne_engler_bernadett.jpg

Hogyan alakult a kkv- és mikrovállalati hitelezés az elmúlt évben? Milyen típusú hiteleket kerestek leginkább ebben az időszakban?

Tapasztalataink szerint mind a gazdaságélénkítő programok által támogatott, mind a saját forrású konstrukciók közül az újranyitást követően leginkább a likviditási nehézségek áthidalására alkalmas folyószámlahiteleket, valamint a szabad felhasználású forgóeszközhiteleket keresik az ügyfelek. Vállalati oldalon látható, hogy az igen kedvező jegybanki NHP Hajrá! keretének kimerülését követően némileg visszaesett az érdeklődés, ám ez természetes, hiszen sokan az utolsó időszakban, akár beruházási terveiket korábban megvalósítva éltek a program lehetőségeivel. A keret kimerülése nyomán képződött űrt igyekeztek betölteni a megújult Széchenyi Kártya Program GO! termékei, amelyekre egyre nagyobb az érdeklődés.

Milyen konstrukciók voltak a legnépszerűbbek az OTP-nél?

A legtöbb vállalkozás jelenleg a könnyen és gyorsan igényelhető, szabadon felhasználható forrásokat keresi, hiszen az ügyfelek nagy része átmeneti likviditási nehézségekre keres megoldást. Ezért is voltak az elmúlt időszak legnépszerűbb konstrukciói az államilag támogatott szabad felhasználású folyóés forgóeszközhitelek. Ezen hitelkonstrukciók előnye, hogy nincs szükség tárgyi vagy ingatlanfedezet bevonására, emellett jelentősen egyszerűsítik a vállalkozások életét, hogy nem kell elszámolniuk, mire költötték a felvett hitelt. A Széchenyi Kártya GO! konstrukciói mellett jelenleg az OTP Invest Beruházási Hitelre mutatkozik egyre nagyobb kereslet, amelyet az ügyfelek most 2 százalék kamatkedvezménnyel vehetnek igénybe, és egyszerre több hitelcélt is megvalósíthatnak. A kölcsön a saját banki hitel kiváltásán kívül akár ingatlan vásárlására vagy gépek és tárgyi eszközök beszerzésére is igényelhető.

Hányan vették igénybe a moratóriumot, és hogyan látják, hány vállalkozás élhet továbbra is a lehetőséggel? Elsősorban melyik szektorból jönnek ezek a vállalkozások?

A Kormány által hirdetett fizetési moratórium korábban az OTP Csoport vállalati hitelállományának 15 százalékát érintette, ám az látható volt, hogy sok társaságnak nem okozott volna nehézséget a további törlesztés, a felszabaduló forrástöbblet miatt mégis élt a lehetőséggel. Nemrég a kormány 2022. június végéig lehetővé tette a törlesztési moratóriumban való részvételt azon jogosult adósok számára, akik ezt október hónap során kérvényezték bankjuknál. Ennek nyomán a vállalati hitelállományunk 1 százaléka maradt moratóriumban. Szektortól függetlenül jellemzően azon vállalkozásoknak segít a moratórium meghosszabbítása, amelyeket a leginkább hátrányosan érintett a járványhelyzet.

Hány vállalat vett igénybe Garantiqa-konstrukcióval kombinált hiteleket? Elsősorban kiknek lehet ez érdekes?

Jelenleg a mikro- és kisvállalkozások körében bankunknál a hitelek 90 százalékát valamilyen, a Garantiqához kapcsolódó kezességi konstrukció keretében folyósítjuk. Ennek oka, hogy a Garantiqa kezességvállalása rugalmasságot ad a cégeknek, hiszen nem kell lekötniük eszközállományukat fedezetként. Kitörési pontot jelenthet tehát sok vállalkozás számára ez a lehetőség a cég méretétől és tevékenységétől függetlenül, mert olyan fejlesztéseket is megvalósíthatnak, amelyekbe önerőből csak évekkel később vághatnak bele.

Hogyan alakult a banki saját termékek iránti kereslet? Mekkora volt az érdeklődés az MNB NHP Hajrá! programja iránt? Mi várható az NHP után? Mekkora az érdeklődés a Széchenyi Kártya Újraindítási Program iránt?

Az utolsó kérdésre reagálnék elsőként: a Széchenyi Kártya Program GO! érezhetően felpezsdítette az újranyitást követően a vállalkozások hitelpiacát. A 2021. július 1-je óta elérhető GO! program keretében az OTP Bank már több mint 57 milliárd forintnyi hitelre kötött szerződést. Ahogy említettem, ez a program az NHP Hajrá! keretének kimerülése utáni űrt igyekszik pótolni. A jegybanki kedvezményes konstrukciókat tekintve az NHP Hajrá! 3000 milliárd forintos keretének kimerüléséig az OTP Csoport kötött szerződést a teljes keret 28 százalékára. Fontos kiemelni, hogy mindig vannak olyan időszakok, amikor az állami ösztönzők kerülnek előtérbe a vállalati hitelezésben, máskor pedig a saját banki konstrukciók népszerűbbek. Úgy gondoljuk, ez a két finanszírozási forma kiegészítheti egymást. Fontos látni azt is, hogy a támogatott konstrukciók a piaci alapú kölcsönök árazását is magukkal húzták. Célunk, hogy stabilan, megbízhatóan és – akár árazásban, akár a hitelezési feltételrendszert tekintve – hosszú távra is tervezhető és kiszámítható módon álljunk az ügyfeleink rendelkezésére

Mit várnak, hogyan alakulhat a hitelezés a közeljövőben? Tartanak-e újabb megtorpanástól?

Bár még sok a bizonytalanság a gazdaságban, egyelőre stabilnak látszik a kereslet. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy gyorsan újraindult a gazdaság, így akár az éven belüli hiteleknél és a beruházási hiteleknél is fennmaradhat a kereslet. Az OTP Bank célja, hogy a hitelpalettán minden mikro- és kisvállalkozás megtalálja az igényeihez illeszkedő lehetőséget, és bármely hitelcélra több megoldás is rendelkezésére álljon, amelyből választani tud.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5116805142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása