Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Mire kell figyelni a cégeknek az e-kereskedelemben? Átfogó akció zajlik Magyarországon

2021. október 20. - Cégkasszás

A héten zárul le az Europol E-commerce 2021 akciója Magyarországon, melynek célja az online csalások visszaszorítása. A kezdeményezéssel kapcsolatban a hatóságok összefoglalták, mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak az internetes kereskedelemben.

pexels-pixabay-60504.jpg

Október 11-22. között tart Magyarországon az Europol akciója, melyet itthon a Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztály Pénz és Bankkártya Hamisítás Elleni Osztálya koordinálja a Magyar Bankszövetséggel együttműködve. Az akció célja az online csalások visszaszorítása, amely - közvetve vagy közvetlenül - a vásárlókat, a kereskedőket, csomagküldő szolgálatokat és pénzintézeteket egyformán sújtják.

A felderítés hatékonyságát célzó akció keretében a hatóságok egy kiadványban ismertették, mire érdemes figyelni a cégeknek az e-kereskedelemben. A felkészülés első lépésekor egy webshop létrehozására van szükség, melyre érdemes védjegyet is bejegyeztetni, második lépésben pedig ki kell választani az elektronikus fizetés módját, illetve az áruküldés formáját. A webshop tervezésekor érdemes megvizsgálni a legnagyobb online piactereket, itt fontos szempont a felszámított díj mellett a biztonság is. A másik lehetőség egy saját webshop létrehozása, illetve az értékesítés megkezdése előtt megállapodást kell kötni egy elektronikus fizetési szolgáltatóval.

Persze amikor elindult az online értékesítés, akkor jön még a munka neheze, hiszen folyamatosan figyelni kell a biztonságra. Ennek keretében rendszeresen egyeztetni kell a fizetési szolgáltatóval, frissíteni a szoftvereket, illetve tűzfalat és antivírus szoftvert érdemes használni. Fontos megismerni az ügyfeleket, hogy el tudjuk dönteni, hogy előreutalást vagy utánvétes fizetést engedélyezünk, illetve meghatározzuk a szállítási módokat. Vannak árulkodó jelei annak, ha az ügyfelek nem valódiak, ezeket érdemes figyelni, illetve tisztában lenni az egyes földrajzi területek jellemző csalástípusaival.

Minden cég számára fontos, hogy meggyőződjön róla, hogy a cége megfelel a GDPR előírásainak.  Ennek érdekében egyértelmű hozzájárulást kell kérni az ügyfelektől, illetve átláthatónak kell lennie az összegyűjtött adatokkal és azok felhasználásával kapcsolatban. Ha ezen a téren nem tud megfelelni egy vállalkozás, annak akár komoly bírság is lehet a következménye.

Senki nem szeretne problémával szembesülni, ennek ellenére fontos, hogy felkészüljenek a cégek a legrosszabbra és legyen incidenskezelési tervük. Rendszeresen le kell menteni a weboldalt és adatokat egy biztonságos külső szerverre vagy szolgáltatásba, ahonnan vissza tudja állítani azokat például egy zsarolóvírus támadása esetén.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8016728770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása