Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Csúcsot döntött a kkv-hitelezés a pandémia alatt az MKB pénzügyi csoportnál

2021. július 22. - Cégkasszás

A koronavírus-járvány ellenére rendkívül sikeres évet zárt az MKB: a vállalati hitelállomány jelentősen emelkedett, a kkv-hitelezés minden eddigi csúcsot megdöntött. Ebben jelentős szerep jutott az állami konstrukcióknak, tény, hogy 2020-ban egyértelműen ezek javára dőlt a mérleg. Mivel a jövőben a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében elérhető termékek csak részben maradnak velünk – a várakozások szerint – a saját termékes hitelezés is újra fókuszba kerülhet. Az MKB Pénzügyi Csoporttól Szarka László középvállalati divízióvezetővel és Kollega-Tarsoly Dániel vállalati üzletfejlesztési igazgatóval beszélgettünk.

rsz_kollega_tarsoly_da_niel.jpg

Hogyan hatott a koronavírus- járvány a vállalatokra? A hitellel rendelkező ügyfelek mekkora része élt a moratóriummal, és mi várható a moratórium lejárta után?

Kollega-Tarsoly Dániel: Azt láttuk, hogy az MKB portfóliójába tartozó vállalatokat kevésbé viselte, viseli meg a járvány, persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a moratórium jelenleg még tart. Egyébként egyre kevesebb ügyfelünk vesz részt a moratóriumban: a nagyvállalatok esetében 20 százalék alatti, a közép- és kisvállalatoknál 40-45 százalékos jelenleg a részvételi arány, a mikrovállalatok a legérintettebbek. Az ágazatok közül a vendéglátásban, a szállítmányozásban és a személyszállításban tevékenykedő vállalatoknál okozta a legnagyobb kárt a járvány.

Szarka László: A középvállalatok esetében is elmondható, hogy a portfóliónkba tartozó vállalatokra kevésbé gyakorolt negatív hatást a vírushelyzet. Az MKB kitettsége elenyésző azokban az ágazatokban, amelyeket a járvány a leginkább sújtott. A moratórium miatt jelenleg még nem látjuk egyelőre teljesen tisztán a cégek valós állapotát, jelenleg a felső-középvállalatok 25 százaléka használja ki a moratóriumot, míg a hosszabbításba az – előrejelzéseink szerint – körülbelül 10 százalékuk lép be. Azt látjuk, hogy a moratórium jelentette átmeneti haladékot az eredeti céloknak megfelelően használják a cégek, így a mostani időszakot a megerősödésre és a felépülésre fordítják.

Kollega-Tarsoly Dániel: Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a moratórium nem a tartozás elengedését, hanem a törlesztés felfüggesztését jelenti. Azaz a moratórium lejárta után meg kell kezdeni a törlesztést. A jogszabály szerint az eredeti szerződésben meghatározott havi törlesztőrészlet a moratórium lejárta után nem emelkedhet, ezért jellemzően a futamidő hosszabbodik. A moratórium lejárta után lesz olyan vállalkozás, amely nem tudja megkezdeni a törlesztést, ezért fontos, hogy a bankok válságtermékekkel, restrukturálási konstrukciókkal is a cégek rendelkezésére álljanak. A cégek természetesen azt javasoljuk, hogy az esetleges fizetési nehézségek esetén, azonnal és bizalommal keressék a bankjukat, hiszen a megoldást csak közösen lehet megtalálni.

Hogyan alakult a vállalati hitelezés tavaly, és mi a helyzet idén? Milyen hiteleket kerestek elsősorban a vállalkozások?

rsz_szarka_laszlo.jpg

Szarka László: A koronavírus-járvány ellenére az MKB rendkívül sikeres évet zárt, a kkv- és nagyvállalati hitelállomány jelentősen emelkedett. A kkv-hitelezés 2020-ban minden eddigi csúcsot megdöntött: közel harmadával nőtt a kkv-hitelállomány. Ez azt jelentette, hogy tavaly nyártól elindult egy roham, ami novemberig lefutott, a tél végén pedig újabb igénynövekedést tapasztaltunk. Míg tavaly jellemzően a forgóeszközhitelek voltak túlsúlyban, addig most az éven túli fejlesztésekhez, beruházásokhoz felvehető hiteleket keresik leginkább ügyfeleink.

Kollega-Tarsoly Dániel: A tavalyi növekedést elsősorban a támogatott konstrukciók és a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kibocsátott hiteltermékek segítették. Komoly szerep jutott a Garantiqa-konstrukcióinak is, hiszen a Garantiqa kezességvállalása pozitív hatással volt a bankok kockázatvállalására. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében elérhető konstrukciók 2021-ben is részben velünk maradnak, amit az MKB üdvözöl. Idén azt látjuk, hogy megindult a visszarendeződés, nyár közepétől pedig az eddig kevésbé aktív cégek esetében is elindulhat a visszatérés. A hitelpiacon beindulhatnak a bizonytalanság miatt leállított beruházások is, illetve újak is kezdődhetnek pályázati forrásokból, banki finanszírozásból.

Mikor futhat fel újra a kereslet a banki saját termékek iránt?

Kollega-Tarsoly Dániel: 2020-ban egyértelműen a támogatott konstrukciók javára dőlt a mérleg. Ahogy említettem, a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kibocsátott konstrukciók részben idén is velünk maradnak, azonban az év hátralévő részében újra fókuszba kerülhetnek a saját forrású hiteltermékek.

Szarka László: A középvállalatok esetében szintén elmondható, hogy a tavalyi év a krízistermékeké volt. Fontos hangsúlyozni, hogy az MKB-nál minden krízistermék, azaz a teljes paletta elérhető. A középvállalati üzletág az összes krízistermék – így például a Széchenyi Program esetén is a piaci részesedését meghaladó arányban vette ki a részét. De ide sorolhatók a Garantiqa-konstrukciók is, hiszen ezek segítségével olyan cégek is hitelhez juthattak, amelyek ezek nélkül nem olyan futamidőre, vagy nem akkora összegben kapnának hitelt. Az ügyfelek részéről egyébként egyfajta tudatosságot jelent, ha a nehéz helyzetben ezeket a termékeket keresik.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5016635028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása