Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az újraindult magyar gazdaság egyik legfontosabb kulcsszereplője lehet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt

2021. július 21. - Cégkasszás

Fennállásának legsikeresebb évét zárta tavaly az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és 2021-ben is kulcsszerepet játszhat a gazdaság újraindításában – mondta lapunknak adott interjújában dr. Búza Éva, a cég vezérigazgatója.

rsz_buzaeva_garantiqa_01.jpg

2020 sok tekintetben rendkívüli év volt. Részint természetesen a pandémiás helyzet okozta egészségügyi kihívásokkal, az ezekhez kapcsolódó reálgazdasági nehézségekkel kellett megküzdenie minden gazdasági szereplőnek és magánembernek is. A Garantiqának pedig mint intézményi hitelgarantőrnek fontos szerepe volt a vírushelyzet okozta gazdasági károk enyhítésében. Számunkra a legnagyobb kihívást a Gazdaságvédelmi Akciótervben meghatározott feladatok teljesítése jelentette: nevezetesen a Krízis Garanciaprogram névre keresztelt, kedvezményes garanciaprogram kidolgozása, bevezetése és működtetése.

Ezen intézkedések célja, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások a válsághelyzet ellenére is forráshoz juthassanak, mégpedig a lehető legkedvezőbb feltételekkel és nagyon rövid idő alatt. Nos, büszkén mondhatom, hogy igazán jól álltuk a sarat, fennállásunk legproduktívabb évét zártuk a tavalyi 66 százalékos állományi növekedéssel. A kezességvállalási portfóliónk állománya év végére 512 milliárd forinttal nőtt, a kezességünkkel biztosított hitelek volumene pedig meghaladta az 1600 milliárd forintot. A tapasztalati számok tükrében ma már egyértelműen látható, hogy az elhúzódó válság miatt az állami hátterű, kedvezményes kezességvállalásunkra ebben az évben is nagy szükség van. Az eredetileg 500 milliárd forinttal indult, majd 700 milliárdos keretösszegűre emelt Krízis Garanciaprogramban vállalt kezesség összege mostanra meghaladta az 1100 milliárd forintot. Ezzel a Krízis Garanciaprogramban mostanáig 28 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítettük. Ezek a számok egyértelműen mutatják, hogy az intézményi kezességvállalásnak kiemelten fontos szerepe van a hazai kkv-szektor finanszírozásában, különösen egy ilyen, gazdasági kihívásokkal teli időszakban.

Később, tavaly ősszel vezették be a beruházási hitelekhez igénybe vehető Investment Hitelgaranciát. Milyen eredményeket értek el, és milyen tapasztalataik vannak a programról?

Igen, az már a Garantiqa Krízis Garanciaprogram indulásakor is világos volt, hogy az alapkonstrukció elsősorban a vállalkozások likviditási problémáinak kezelésében nyújt segítséget. Az idő előrehaladtával egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány hatásai mélyebben és hosszabb távon érintik a vállalkozások működését, így jelentős igény mutatkozott a kedvező feltételek mellett elérhető kezesség kiterjesztésére a hosszabb futamidejű, beruházási típusú hitelekre is. Ezért indítottuk a beruházási hiteleket célzottan támogató Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment Hitelgarancia terméket, ami kezdetben 10 éves, ma már 15 éves futamidőre is igénybe vehető. Azt tapasztaljuk, hogy a hosszabb futamidejű, beruházási hitelekhez kapcsolódó kezességvállalások aránya fokozatosan növekszik a teljes állományon belül, és arra számítunk, hogy ez a tendencia ebben az évben is folytatódni fog. Az egyébként stratégiailag is fontos cél számunkra, és gazdaságpolitikai elvárás is velünk szemben, hogy a hosszabb távú kezességvállalások aránya növekedjen. A Krízis Garanciaprogramban az éven túli kezességvállalások aránya tavaly megközelítette a 80 százalékot, ez kimagasló eredmény, mivel a 4-5 évvel ezelőtti portfólió közel fele egyéves futamidejű hitelekhez kapcsolódott.

Számos hitelprogramot indított az MNB, az MFB, az EXIM és a KAVOSZ az elmúlt egy évben. Melyik hitelprogram esetében a legjellemzőbb vagy legnagyobb jelentőségű a Garantiqa garanciájának igénybevétele?

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Garantiqa Krízis Garanciaprogram – a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként – a támogatott hitelprogramokkal összehangolt intézkedést jelent. Ebben a kontextusban ez azt jelenti, hogy a támogatott hitelprogramokhoz való természetes illeszkedés jelentős mértékben hozzájárult az eredetileg tervezett szint feletti teljesítéshez. Ami pedig a konkrét számokat illeti: a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében vállalt kezességek több mint 60 százaléka kapcsolódott a Széchenyi Kártya Program válságkezelő termékeiben kihelyezett hitelekhez. Különösen a kisebb összegű hitelügyletek esetében volt népszerű a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek igénybevétele. A Széchenyi Kártya Program 2020-ban létrejött új hiteltermékeihez (Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, Széchenyi Likviditás Hitel, Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, Széchenyi Beruházási Hitel Plusz, Széchenyi Turisztikai Kártya) kapcsolódó kezességvállalás alapvetően a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében történik, de termékfeltételtől függően más viszontgaranciaforrás mellett is elérhetők.

A törlesztési moratórium (jelen állás szerint szeptember 30-ával történő) kivezetése utáni negyedévekben válik el, mekkora arányban dőlnek be kkv-k, és milyen arányban fogják lehívni a bankok a garanciákat. Önök hogyan számolnak a moratórium után?

Nagyon fontos szempont, hogy a vállalkozások likviditási helyzetét a törlesztési moratórium érdemben segítette, és a törlesztési moratórium meghosszabbítása a nehéz helyzetbe került cégeknek továbbra is tényleges segítséget jelentett. A moratórium kapcsán felmerülő kockázatokat egyelőre nehéz becsülni, egy azonban biztos: a Garantiqa és az MFB Zrt. tevékenységét alapjaiban meghatározza az a gazdaságpolitikai elvárás, hogy válság idején turbó fokozatra kapcsoljanak és így működésük anticiklikus legyen. Ezért az MFB Csoport tagjai válság idején fokozzák hitelezési aktivitásukat, továbbá minden rendelkezésre álló eszközzel támogatják, hogy a hitelintézetek fenntartsák a vállalkozások finanszírozását. Ami pedig a mi oldalunkon megjelenő kockázatokat illeti: azt mondhatom, a kezességvállalások jövőbeni lehetséges kiadásai mind a Garantiqánál, mind az állam oldalán biztosítottak. A cél és a gazdaságpolitikai szándék tehát továbbra is világos: valódi segítséget nyújtani a hazai kkv-szektornak a kezességvállalással a válság negatív hatásainak csökkentésében és nem utolsósorban a válság utáni újraindulásban. Ezért került sor az állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezességállomány keretösszegének 2500 milliárd forintra történő emelésére idén. Ezért kapcsolódik díjtámogatás a Krízis Garanciaprogramban nyújtott kezességhez, és szintén a tevékenységünk megerősítése érdekében került sor 10 milliárd forintos tőkeemelésre tavaly ősszel. Pénz, paripa, fegyver – minden a rendelkezésünkre áll. Az intézményi kezességvállalás nagy előnye egyébként, hogy a gazdaságban azonnal érezteti az anticiklikus, gazdaságtámogató hatását. Az utóbbi időszak is azt bizonyítja, hogy a Garantiqa állami hátterű kezességvállalása alkalmas eszköz arra, hogy a hazai kkv-k széles körét – egyedileg kisebb összegű állami támogatások révén – bankképessé tegyük, és így olcsóbban jussanak hitelhez. Az eredmények önmagukért beszélnek: 2020-ban csaknem minden harmadik kkv-hitel mögött ott álltunk, 2021-ben pedig várhatóan 35 százalékra emelkedik majd a kkv-hitelállományon belül az általunk garantált hitelek aránya. A tavalyi év történelmi volt tehát, természetesen a vírushelyzet és annak negatív gazdasági hatásainak sikeres kezelése miatt is. Ismét bebizonyosodott, hogy a kezességvállalásunk fontos és nélkülözhetetlen eszköze a hazai kkv-szektor finanszírozásának. 2021 hasonlóan emlékezetes év lehet, hiszen komoly kihívás áll előttünk: újra kell indítanunk a gazdaságot. Azt mondhatom, hogy az állami hátterű, kedvezményes intézményi kezességvállalás az újraindításban is kiemelt szerepet játszik majd.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3616634220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása