Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Már tavaly 1500 milliárdosra hízott az MNB szuperolcsó hitele, 2021-ben jön a folytatás

2021. január 20. - Cégkasszás

Tavaly közel 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá keretében a magyar vállalkozások – összegezte az eddigi tapasztalatokat az év elején az MNB. Az érdeklődést látva már novemberben további 1000 milliárd forinttal emelte meg a program keretösszegét a jegybank, vagyis 2021-ben is kedvezményesen juthatnak finanszírozáshoz a cégek. 

Szuperfegyver a válság ellen?

2020 tavaszán a koronavírus-járvány kitörése után élesztette fel kedvezményes hitelprogramját az MNB, mely ezúttal NHP Hajrá néven biztosít olcsó finanszírozást a vállalatoknak. A programot eredetileg 1500 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, ez az év végére szinte teljesen ki is merült, hiszen 1473 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a cégek a bankokkal. A keresletet látva már novemberben további 1000 milliárdos bővítésről döntött az MNB, így 2021-ben is folytatódhat az NHP Hajrá. 

A jegybank összesítése szerint 2020-ban több mint 21 ezer kkv jutott alacsony kamatozású hitelhez a programnak köszönhetően, a lekötött források több mint felét a működést segítő forgóeszközökre használták fel, egyharmada pedig új beruházásokat tett lehetővé. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

A felvett hitelek földrajzi eloszlása alapján a budapesti és pest megyei cégek kötötték le a források majdnem felét, de 10 százalék felett volt a dél-alföldi és a kelet-magyarországi vállalkozások aránya is. 

orszagos_aranyok.JPG

Hogy működik a kedvezményes hitel?

A kkv-k számára biztosított kedvezményes finanszírozás az egyik legfontosabb válságkezelő intézkedés volt tavaly az MNB részéről. Az NHP hajrá konstrukcióban a kereskedelmi bankok legfeljebb évi 2,5%-os kamatot számíthatnak fel a vállalkozásoknak kihelyezett forrásokra, ráadásul a jegybank azt is kikötötte, hogy két hét áll rendelkezésre a hitel elbírálására. 

A kedvezményes hitelt rengeteg célra igénybe vehetik a cégek, a legkisebb felvehető összeg 1 millió, a legnagyobb 20 milliárd forint. A hitel felhasználható

  • tárgyi eszköz beszerzésre, 
  • korszerűsítésre és fejlesztésre, 
  • munkabér finanszírozására, 
  • hitel kiváltására, 
  • forgóeszköz finanszírozásra, 
  • cégvásárlás finanszírozására.

A programnak egyelőre nincs időbeli korlátja, vagyis amíg a 2500 milliárd forintos keret tart, addig rendelkezésre áll, illetve szükség esetén az MNB további bővítésről dönthet, ha kimerülne a keret nagy része. 

Nem csak hitel van, hitelgarancia is

Tavaly a kormány azoknak a vállalkozásoknak is próbált segíteni, melyek a bankok számára túl kockázatosnak minősülnek, ebből a célból indította el az 500 milliárd forintos keretösszegű Krízisgarancia Programot az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt-n keresztül. 

A kormányzat a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2020. évi keretösszegét 500-ról 700 milliárd forintra emelte, a Garantiqa kezességvállalásaihoz kapcsolódó 2021. évi teljes keretösszeget 1500-ról 2200 milliárd forintra emelte, és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramot 2021-re meghosszabbította. Ezzel párhuzamosan született döntés arról is, hogy 2021-ben ezen keretösszegen belül a kihasználtsághoz igazodik a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2021. évi állománya, ami az jelenti, hogy a Garantiqa 2021-ben jóval tágabb volumen keretek között tudja majd támogatni a hazai kkv szektor hitelezését.

vg_rovid_interju_infografika_3.jpg

Részben a programnak köszönhetően a Garantiqa története legjobb évét zárhatta, kezességvállalása 2020-ban 480 milliárd forintos növekedés után meghaladhatta az 1200 milliárd forintot az előzetes eredmények alapján. A Garantiqa kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére túllépheti az 1500 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az év végére a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százaléka mögött ott lehet a Garantiqa kezességvállalása. 

Az állam szempontjából az intézményi kezességvállalás egy igen hatékony gazdaságpolitikai intézkedés, hiszen a garanciaprogramok az állam számára relatíve alacsony és időben elnyúló, jól porlasztható költséget jelentenek, miközben a gazdaságban azonnal éreztetik anticiklikus, gazdaságtámogató hatásukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9416396750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása