Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Már az újabb korlátozások előtt borúlátóbbak lettek a magyar kkv-k

2020. november 18. - Cégkasszás

Jelentősen visszaesett a K&H kkv bizalmi index értéke, az előző negyedévi 12 pontról 7 pontra – derül ki a bank közleményéből. Ebben még nincsenek benne a múlt héten bejelentett további korlátozások, melyek tovább ronthatják a vállalkozások kilátásait is. 

1885086.jpg

Alábbhagyott a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások bizakodónak mondható várakozása a K&H kkv bizalmi index kutatás harmadik negyedéves adatai alapján. Az index az előző negyedévhez képest jelentősen, 5 ponttal mérséklődött, így jelenleg 7 ponton áll. Persze ez még mindig magasabb a tavasszal látott mínusz 6 pontnál, vagyis egyelőre nem hasonlítható a kilátások romlása az első hullámhoz. 

Árbevétel tekintetében a legnagyobb és a legkisebb méretű cégek várakozásai változtak számottevően. Továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak, az ő várakozásaik 23 pontról 32 pontra emelkedtek. Ezzel szemben a 20 és 100 millió forint közötti éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozások lényegesen borúlátóbbak, ők ugyanis 9 pontos visszaeséssel jelenleg 0 ponton állnak. Bár némileg mérséklődött, de a korábbi negyedévekhez hasonlóan a kisvállalkozások bizalma a legstabilabb (10 pont). 

Az ágazatok közül a szolgáltatási szektorban és a korábban igencsak pozitív várakozásokkal teli agráriumban hagyott alább a cégek bizalma. A mezőgazdaságban 42 pontról 19 pontra zuhant a várakozás, de még így is ők tekinthetők a legoptimistábbnak, míg a szolgáltatási szektor 9 pontos csökkenés után, 5 ponttal a leginkább borúlátó. Az ipari és kereskedelmi szektor várakozásai viszont keveset változtak: az iparé jelenleg 9 ponton, a kereskedelemé pedig 7 ponton áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4616289710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása