Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Még kedvezőbb lesz az MNB olcsó hitele

2020. július 07. - Cégkasszás

Változtatott az NHP Hajrá hitelprogram feltételein az MNB, a lazításokkal még könnyebben juthatnak forráshoz a magyar vállalkozások – írja a Piac és Profit. A lazább feltételektől azt reméli a jegybank, hogy még erőteljesebb lehet a gazdaság talpra állása, a második negyedéves GDP-zuhanás után a harmadik negyedévtől jön az enyhülés.

depositphotos_12510698_l-2015.jpg

Április elején döntött az MNB a Növekedési Hitelprogram (NHP) újraindításáról, az új program a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek leküzdésében segít elsősorban a cégeknek. Az NHP Hajrá keretében a vállalkozások legfeljebb 2,5%-os kamat mellett vehetnek fel hitelt, amit rengeteg célra felhasználhatnak. További könnyítés, hogy a bankoknak legfeljebb két hét alatt el kell bírálniuk az igényléseket. 

Patai Mihály, az MNB alelnöke a Piac és Profitnak elmondta: eddig 2 ezer szerződést hoztak tető alá, melyek alapján több mint 100 milliárd forint értékben jutott kedvezményes hitelhez 1500 vállalkozás, ezek fele mikrocég. A hitelek 25 százalékát új beruházásokra fordítottak, a kihelyezett összegek kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe került, míg egyharmaduk a közép-magyarországi régióban bejegyzett cégekhez.

A program felpörgetése érdekében további lazításokról is döntött a jegybank, így a jövőben külföldi beruházásokra is igénybe lehet venni a hiteleket, társasházak, lakásszövetkezetek is felvehetik a kedvezményes hitelt, nem csak uniós, hanem hazai állami támogatás előlegezésére is fel lehet használni az NHP Hajrát, illetve az MNB szúrópróbaszerűen ellenőrzi a bankoknál a kéthetes bírálati idő betartását. 

A vállalkozások számára a banki forráshoz jutást könnyíti meg a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Krízis Garanciaprogramja, amely 90 százalékos kezességvállalást nyújt a hitelekhez. Ráadásul a konstrukció nem drágítja meg jelentősen a hitelt, hiszen a maximum 2,5%-os kamat mellett a hitelfelvevő által fizetendő éves garanciadíj hitelösszegre vetítve a futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Krízis Garanciaprogramjának részleteit bővebben ide kattintva találhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1915986698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása