Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Egyre többet nyernek a kkv-k közbeszerzéseken

2016. május 05. - Cégkasszás

Tavaly a közbeszerzések teljes összege meghaladta az 1900 milliárd forintot, ami több mint 14 ezer eljárást jelentett a Közbeszerzési hatóság adatai szerint. Az eljárások 84 százalékában mikro-, kis- és középvállalkozások nyertek, az összérték tekintetében részesedésük már meghaladta az 50 százalékot.

A hatóság közleménye szerint tavaly összesen fél százalékkal kevesebb eljárást folytattak le, mint 2014-ben, az összegük viszont 9,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, vagyis az átéagos szerződés érték jelentősebben esett. Ezzel együtt a magyar közbeszerzés-történet harmadik legjobb éve volt 2015 – teszik hozzá.

Azt is kiemeli a Közbeszerzési Hatóság, hogy csökkent az uniós finanszírozásból megvalósuló közbeszerzések aránya, amiben elsősorban az játszott szerepet, hogy lezárult a 2007-2013-as költségvetési időszak. A részben Uniós finanszírozású eljárások értékének legnagyobb részét (51,7%) építési beruházások megvalósítására fordították az ajánlatkérők.

A közbeszerzések tárgyát is megvizsgálták, a kimutatás szerint nagyjából egyenlően oszlottak meg az eljárások az építési beruházások, árubeszerzések és szolgáltatások között. A mikro-, kis és középvállalkozások az eljárások 83,6%-át nyerték el, ami lényegében megegyezik a korábbi évi aránnyal (84,0%). Az értéket tekintve ugyanakkor a kkv-k teljesítményének számottevő javulásáról beszélhetünk: az eljárások összértékéből való részesedésük a 2014. évi 40,7 %-ról 51,3%-ra nőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr208681678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása