Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A Garantiqa segítségével 440 milliárd forint áramlott a gazdaságba tavaly

Az állami garanciaszervezet elfogadta 2016-os üzleti tervét

2016. február 25. - Cégkasszás

A múlt év végén 366 milliárd forintot tett ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója, ami 14 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A vállalkozások hiteleihez garanciakonstrukciókat kínáló Garantiqa összesen 27 ezer szerződést kötött tavaly, ennek eredményeként összesen 440 milliárd forint forráshoz jutottak a vállalkozások. A Miniszterelnökség államtitkára, Németh Lászlóné szerint a MFB Csoporton belül működő, piacvezető társaság egyre fontosabb feladatot lát el a tőke- vagy fedezethiányos vállalkozások hitelhez juttatásában, és ez a szerep a kkv szektoron belül tovább erősödhet a jövőben. Dr. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a Társaság rendkívüli közgyűlésén ismertette az eredményeket, illetve a közgyűlés elfogadta a 2016-os üzleti tervet. Az állami garanciaszervezet vezetője arra számít, hogy a növekedési lendület 2016-ben is kitart, és a társaság 15 százalékos növekedéssel zárja ezt az évet.  

A Garantiqa kezességvállalási portfóliójának értéke a múlt év végén 366 milliárd forint volt, ami 14 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A Garantiqa a múlt év során összesen több mint 27 ezer kezességvállalási szerződést kötött a vállalkozásokkal, a szerződő felek négyötöde – 80 százaléka – pedig mikrovállalkozás volt. A szerződések eredményeként összesen 440 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások, ami szintén 14 százalékos növekedést jelent a 2014-ben elért 386 milliárd forintos összeghez viszonyítva.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a társaság rendkívüli közgyűlésén az eredményeket értékelve elmondta: a két számjegyű növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a kezességvállalások gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb igénybevétele érdekében a Garantiqa 2014-től átfogó intézkedéscsomag keretében megújította működését. „A bankok és a vállalkozások számára a gyorsaság, a rugalmasság és a megbízhatóság kiemelten fontos, a Garantiqa ennek érdekében számos új termékkel, alacsony hitelgarancia-díjakkal és aktívabb működéssel segítette és segíti a bankok hitelkihelyezési tevékenységét” - hangsúlyozta dr. Búza Éva. Hozzátette: az idén folytatják a munkát, a kezességvállalások még egyszerűbb eléréséhez szükséges intézkedéseket hajtanak végre, amelyek célja, a bürokratikus lépések minimalizálása.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közgyűlése február 25-én elfogadta a társaság üzleti tervét, amely további - szám szerint 15 százalékos – növekedéssel számol, ezen belül az üzleti aktivitás fokozását tűzi ki célul. A bővülésnek tőkeoldalról nincs akadálya – mutatott rá a vezérigazgató -, így a kihelyezett hitelekhez vállalt kezességek volumene sem korlátozott. A társaság aktív szerepvállalással, a banki partnerekkel együttműködve kíván hozzájárulni a hitelezési folyamatok élénküléséhez. A Garantiqa szakértői arra számítanak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások, valamint mikrovállalkozások könnyebben juthatnak hitelforráshoz a Garantiqa kezességvállalási konstrukcióinak segítségével, ezáltal az idén is érdemben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr668430214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.