Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kihevertük a válságot, egyre jobban hasít a kkv-hitelezés

2018. május 31. - Cégkasszás

Hét éve nem látott összegben helyeztek ki vállalati hiteleket a bankok tavaly – derül ki az MNB Hitelezési folyamatok című kiadványából. Ráadásul a jövő is biztatóan hangzik, ugyanis a bankok átlag feletti ütemben növelnék a kkv-hitelállományukat.

Tavaly a pénzintézetek 891 milliárd forintnyi vállalati hitelt helyeztek ki a jegybank adatai szerint, ez jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi 686 milliárdot. A válságot követően a 2014-es 553 milliárd forint volt az új vállalati hitelkihelyezés mélypontja, majd onnan indult növekedésnek. Ennek a növekedésnek a mértéke 2017-ben 10,4 százalékos volt az előző évi 4,11 százalék után.

A teljes vállalati hitelpiacon belül átlag feletti ütemben növekedett a kkv-k hitelkihelyezése, ennek üteme 11,4 százalék volt. Érdekesség, hogy a teljes vállalati hitelpiacon csak 2016-ben indult el a növekedés, a kkv-k esetében viszont már egy évvel korábban megtörtént a fordulat.

A fentiek mellett a kkv-k kilátásai is kedvezőbbek, hiszen az MNB által megkérdezett bankok 20 százaléka jelezte előre a hitelfeltételek enyhítését, miközben a vállalati hitelpiacon ugyanez az arány mindössze 3 százalék.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2914014522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása