Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: kiváló eredmény 2017-ben

Egyre több hazai KKV jut állami kezességvállalással forráshoz

2018. március 14. - Cégkasszás

Kiváló eredménnyel zárta a 2017-es évet az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az előzetes, nem auditált adatok szerint. A garanciaállomány 2017-ben elérte az 570 milliárd forintot, ami 28 százalékot meghaladó növekedést jelent az előző évhez képest. A Garantiqa kezességvállalásával 2017-ben 700 milliárd forint hitel került több mint 30 ezer hazai KKV-hoz. A társaság kiemelt célja, hogy egyre több olyan vállalkozáshoz jusson el az állami kezesség, amelyek egyébként nem juthatnának finanszírozási forráshoz. 

Dr. Búza Éva, a társaság vezérigazgatója az eredmények kapcsán kiemelte: a Garantiqa 2017-ben is folytatta azt a dinamikus bővülést, ami az elmúlt időszakban jellemző volt a társaságra. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási tevékenysége az elmúlt években folyamatos növekedést mutat. A kezességvállalási portfolió 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig kiemelkedő, 127 milliárd forinttal emelkedett. A portfolió növekedési üteme ezzel lényegesen gyorsabb volt a KKV hitelezés bővülésénél. 

Képtalálat a következőre: „kkv”

Az MNB adatai szerint a szűken értelmezett mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelállománya 2017-ben éves viszonylatban 11,4 százalékkal emelkedett, míg az önálló vállalkozókkal bővített kkv-szektor hitelállományának éves növekedési üteme 11,8 százalék volt. Annak ellenére, hogy a KKV-k finanszírozáshoz jutását mindemellett uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatták, a KKV-szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentős. 

A Magyar Fejlesztési Bank kutatása szerint az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede, nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. 

Mivel a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, ezért a Garantiqa kezességvállalása továbbra is elsődleges ezen KKV-k finanszírozáshoz jutásában. Ezt tükrözi, hogy 2017-ben csaknem minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg, így a társaság részesedése a kkv hitelezésből 2017 végére 16,4 százalékra nőtt. A Garantiqa kezességvállalási tevékenysége 2017-ben is érdemben járult hozzá a KKV hitelállomány növekedéséhez. 

Dr. Búza Éva hangsúlyozta: a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás meghatározó szereplője. A további növekedés mellett fontos cél, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel, ezzel támogatva azon vállalkozások finanszírozáshoz jutását, amelyek e nélkül nem jutnának hitelhez. Ennek érdekében a társaság 2018-ban szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel is együttműködéseket tervez az ismeretterjesztő, edukációs tevékenysége erősítésére. 

A 2017-ben megalapításának 25 éves évfordulóját ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2913738610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása