Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garanciavállalás átfutási idő nélkül

Még gyorsabban juthatnak hitelhez a hazai KKV-k

2018. január 15. - Cégkasszás

Új termék bevezetésével járul hozzá a hazai vállalkozások forráshoz jutásának még gyorsabbá tételéhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. januártól. Az úgynevezett portfoliógarancia keretében a vállalkozások hiteleihez vállalt kezességek átfutási ideje nullára csökken. A portfoliógarancia termékcsalád a Garantiqa COSME LGF Programjának része; amely keretében a kis- és középvállalkozások 80 milliárd forint hitelhez juthatnak. 

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. immár negyedik éve kiemelt figyelmet fordít folyamatainak racionalizálására, és folyamatos fejlesztésekkel a digitalizáció mind szélesebb körű alkalmazásával egyszerűsítette és felgyorsította termékeinek elérhetőségét. Ma már a kezességvállalási kérelmek elektronikus úton érkeznek a társasághoz. Az elektronikus dokumentumkezelés, valamint aktív folyamatfejlesztés eredményeképp mára jelentősen csökkentek mind az egyedi bírálatú, mind pedig sztenderd termékekhez kapcsolódó átfutási idők. Ez azt jelenti, hogy akár napon belül kap visszajelzést a bank a vállalkozások kérelmének pozitív bírálatáról. 

„Ez szép eredmény, de a tapasztalatunk az, hogy még ennél gyorsabb átfutási időre is igény van a bankok részéről. Éppen ezért fontos mérföldkő számunkra, hogy a most bevezetésre kerülő úgynevezett portfoliógarancia esetében egyáltalán nincs átfutási idő. Ennek keretében ugyanis a bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük” – mondta Dr. Búza Éva a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A portfoliógarancia keretében a vállalkozásnak és az ügyleteknek meg kell felelniük az előre meghatározott feltételeknek, de ezeket a bankok saját maguk ellenőrzik. A portfoliógarancia keretében a vállalkozások hiteleihez vállalt kezességek átfutási ideje így nullára csökken. 

A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében közel 3500 hazai KKV juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével. A COSME Programban azon vállalkozások vehetik igénybe a Garantiqa kezességvállalását, akik az állami támogatási szabályok miatt az állami viszontgaranciából kiszorulnak. További fontos előnye a programnak, hogy akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. 

Dr. Búza Éva kiemelte: „A beruházások ösztönzése az árazásban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja kevesebb, mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.” 

A tavaly 25 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. A kezességvállalás segítségével a garantált hitelportfolió volumene 2017-ben meghaladta a 670 milliárd forintot. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási állománya a KKV hitelezés bővülésénél lényegesen nagyobb növekedést mutat, az éves közel 25 százalékos bővüléssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8913576557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása