Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nem nyomozzák a magyar cégek, hogy ki mennyit nyomtat az irodában

2017. április 28. - Cégkasszás

Egy tipikus magyar vállalkozásnál alig tartják számon, hogy melyik munkatárs mit és mennyit nyomtat, az elhasznált papírok mennyiségét pedig nem is lapszámban, hanem doboznyi kiszerelésben mérik, viszont a tintasugaras helyett szinte mindenhol lézernyomtatót használnak – derül ki a Canon Hungária megbízásából a Trend International Market Research által készített felmérésből.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezett vállalatoknál jellemzően nyomtatópapírt tartalmazó (jellemzően 500 lapos) dobozok fogyása alapján tartják nyilván használatukat. A válaszadó cégek felénél havonta 2-10 doboz papírt használnak fel, ami ezer-ötezer darab kinyomtatott papírt jelent. 18%-uknál ennél több, 11-50 doboz papír, tehát akár havi huszonötezer lapot is felhasználnak egy átlagos hónapban.

Összességében a vállalkozások fele 2016 végén ugyanannyit nyomtatott, mint a korábbi években, és ezen a téren nincs jelentős különbség a különböző méretű cégek között. A vállalkozások 28%-a szerint valamilyen mértékben kevesebb lett a nyomtatási mennyiség, viszont 17% többet nyomtat, mint a korábbi években.

A vállalkozások háromnegyedénél nem tartják számon, hogy egyes munkatársak vagy osztályok mennyit nyomtatnak, ám minél nagyobb a vállalkozás mérete - és minél több a nyomtatóinak száma -, annál tudatosabban kontrollálják a nyomtatások számát. A nyomtatás kontrollja a tudatosabb vállalkozások közel felénél kimerül abban, hogy nyomon követik printerek beépített lapszámlálóját. Csupán a tudatosabb vállalatok harmadánál kötelezik a munkatársakat arra, hogy a belépőkártyáikkal azonosítsák magukat a printer használatához. 

Összességében a cégek 86%-ánál próbálják valamilyen módon csökkenteni papírfogyasztást. A legnépszerűbb módszernek a kétoldalas nyomtatás számít, a vállalkozások 70%-uknál pedig a fénymásolás helyett inkább szkennelik a dokumentumokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5412452615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Email Címlista 2019.08.22. 10:14:50

Nálunk is volt ilyen szituáció...

Tipikus eset erre, amikor már az alkalmazottak és a betanulók is minden privát cuccot bent nyomtatnak a céges költségek terhére. Alapvetően ez nem is okozna katasztrófát, ha volna némi önérzet, lojalitás a legtöbb emberben, de sokukban nincs. Főleg az egyetemisták képesek elszemtelenedni, amikor több száz oldalas tételsorokat nyomtatnak ki megkérdezés nélkül. És amikor komoly szerződésekhez kellene a papír, tinta, teli toner, akkor nincs lehetőséged nyomtatni és felforr az agyvized...

Aztán keresgélsz egy kontrollt, megoldást erre, mert nagyon egyszerű praktika létezik erre a bonyodalomra.

Pl.: minden felhasználónak egyedi kódja van és ezzel le lehet - és le is kell - kérdezni a nyomtatási előzményeket,ezután megtörténhet a felelősségre vonás. Már csak a tudat, hogy egyedi kódja van mindenkinek -50%-os megtakarítást jelent, mert tisztán látszik, hogy ki mit, mennyit nyomtatott.

Az ellenőrzés pedig tovább csökkenti a számokat.

Mondjuk abban is van hiba, hogy a birtoklási vágy dolgozik a cégvezetőkben, szervezetek vezetőiben, - köztük bennem is - tulajdonosokban. Manapság - a legtöbb esetben, szerintem - sokkal kifizetődőbb nyomtatót vagy fénymásolót bérelni, mint százezrekért vagy milliókért megvásárolni. Nekünk bejött, összességében -67%-os megtakarítással nyomtatunk.

Nagy elégedettséggel ajánlom is a mi partnerünket.

www.nyomtatoberlesgyor.hu/nyomtato-uzemeltetes/
süti beállítások módosítása