Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Dinamikusan nő a készfizető kezességvállalás népszerűsége

2016. október 18. - Cégkasszás

Leginkább a kereskedelemben érdekelt vállalatok igényelnek a hitelekhez készfizető kezességet, amely egyébként a jegybanki hitelprogramban is fontos szerepet játszik - közölte a többségi állami kézben lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Szintén népszerű ez a megoldás a feldolgozóiparban, az építőiparban és a szolgáltatási ágazatban. Míg 2015-ben egy év alatt 46 milliárd forinttal növekedett a garanciaszervezet által vállat kezességek portfoliója, addig 2016 első félévében már 41 milliárd forint összegű növekedés volt tapasztalható, az állomány pedig 407,2 milliárd forintra emelkedett. 

A friss adatok szerint januártól szeptember elejéig 202 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának keretében, összesen 6055 vállalkozás számára. A program három szakaszában összesen 2329 milliárd forintot kapott 34 ezer vállalkozás. 

A Magyar Fejlesztési Bank-csoporthoz tartozó, többségi állami tulajdonban lévő, - a vállalkozások számára készfizető kezességet biztosító - Garantiqa Hitelgarancia Zrt. teljes portfóliójában 20,5 százalékos a jegybanki hitelprogram különböző szakaszaiban igényelt hitelek aránya. A Garantiqa szakértői szerint mind a jegybanki hitelprogramban, mind a piaci hiteleknél az óvatosság jellemző a magyar vállalkozásokra. A hitellel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások 15 százaléka ugyanis a Garantiqa készfizető kezességének segítségével jut a növekedésükhöz szükséges hitelhez. A Garantiqa szolgáltatása ráadásul olyan vállalkozások számára is lehetőséget biztosít a hitelfelvételre, - ezáltal például a fejlesztésre - akik amúgy nem kapnának hitelt egy-egy banktól. 

A Garantiqa készfizető kezességét leginkább a kereskedelemben érdekelt cégek veszik igénybe: teljes Garantiqa-portfólión belül 35,9 százalékos a részesedésük. Szintén népszerű a garanitqás kezesség a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozások körében, ők 22,6 százalékos részesedést tudhatnak magukénak. A harmadik helyen az feldolgozóipari ágazatban érdekelt vállalkozások állnak, ők fedik le a Garantiqa-portfólió 16,5 százalékát. Ezen túl jelentős, 15 százalékot meghaladó arányban vannak jelen az építőipari vállalkozások ügyletei. 

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezésének megélénkülésében jelentős szerepet játszik az állami hátterű hitelgarancia iránti igény dinamikus növekedése. Míg 2015-ben egy év alatt 46 milliárd forinttal növekedett a garanciaszervezet által vállat kezességek portfoliója, addig 2016 első félévében már 41 milliárd forint összegű növekedés jelentkezett, és 2016. június végére 407,2 milliárd forintra emelkedett. A vezérigazgató arra számít, hogy a következő időszakban még több vállalkozás juthat hitelhez garantiqás készfizető kezesség segítségével, a kezességvállalási portfolió növekedése 2016-ban a 100 milliárd forintot is elérheti, a bővülés pedig hozzájárulhat a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7811817991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása