Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A Garantiqa segítségével 451 milliárd forint áramlott a gazdaságba

2016. május 12. - Cégkasszás

A többségi állami tulajdonú garanciaszervezet közgyűlése elfogadta a 2015. évi beszámolót

Budapest, 2016. május 12. - A múlt év végén 366 milliárd forintot tett ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója, ami 14 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A vállalkozások hiteleihez garanciakonstrukciókat kínáló Garantiqa összesen 27 ezer szerződést kötött tavaly, ennek eredményeként összesen 451 milliárd forint forráshoz jutottak a vállalkozások. Dr. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a Társaság éves rendes közgyűlésén ismertette az előző évi eredményeket. A többségi állami tulajdonú garanciaszervezet vezetője arra számít, hogy a növekedési lendület 2016-ben is kitart, és a társaság 16 százalék feletti növekedéssel zárja ezt az évet. Az MFB Csoporton belül működő, piacvezető társaság egyre fontosabb feladatot lát el a tőke- vagy fedezethiányos vállalkozások hitelhez juttatásában, és ez a szerep a kkv szektoron belül tovább erősödhet a jövőben.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által 2015-ben vállalt kezességek összege 17 százalékkal bővült az előző évhez képest és a kezességvállalási portfolió év végén meghaladta a 366 milliárd forintot. A Garantiqa a múlt év során összesen több mint 27 ezer kezességvállalási szerződést kötött a vállalkozásokkal, a szerződő felek négyötöde – 80 százaléka – pedig mikrovállalkozás volt. A szerződések eredményeként összesen 451 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a társaság éves rendes közgyűlésén az eredményeket értékelve elmondta: a két számjegyű növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a kezességvállalások gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb igénybevétele érdekében a Garantiqa 2014-től átfogó intézkedéscsomag keretében megújította működését.

„A bankok és a vállalkozások számára a gyorsaság, a rugalmasság és a megbízhatóság kiemelten fontos, a Garantiqa ennek érdekében számos új termékkel, alacsony hitelgarancia-díjakkal és aktívabb működéssel segítette és segíti a bankok hitelkihelyezési tevékenységét” - hangsúlyozta dr. Búza Éva. Hozzátette: az idén folytatják a munkát, a kezességvállalások még egyszerűbb eléréséhez szükséges intézkedéseket hajtanak végre, amelyek célja, a bürokratikus lépések minimalizálása.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2016. évi üzleti terve 16 százalékos növekedéssel számol, ezen belül az üzleti aktivitás fokozását tűzi ki célul. A bővülésnek tőkeoldalról nincs akadálya – mutatott rá a vezérigazgató –, így a kihelyezett hitelekhez vállalt kezességek volumene sem korlátozott. A társaság aktív szerepvállalással, a banki partnerekkel együttműködve kíván hozzájárulni a hitelezési folyamatok élénküléséhez. A Garantiqa szakértői arra számítanak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások, valamint mikrovállalkozások könnyebben juthatnak hitelforráshoz a Garantiqa kezességvállalási konstrukcióinak segítségével, ezáltal az idén is érdemben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr848712266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása