Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Csak óvatosan számolnak a vállalkozások az uniós forrásokkal

2016. március 10. - Cégkasszás

Az uniós forrásokra aspiráló mikrovállalkozások 56 százaléka már beépítette üzleti tervébe a megpályázandó uniós forrásokat, 34 százalékuk csak készül erre. A kisvállalkozásoknál többségben vannak az óvatosak, táborukban 51 százalék azok aránya, akik egyelőre nem számolnak a támogatással - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kutatásából. Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa szakértői szerint mind a pályázati források, mind a garanciakonstrukciókkal kombinált hitelkonstrukcióknak köszönhetően számottevően növekedhet a mikro- és kisvállalkozások GDP-hez való hozzájárulása idén.

A jövőbeli pályázatokon történő elindulást tervbe vevő magyar mikro- és kisvállalkozások egymástól eltérően készülnek a pályázatok eredményére. A mikrovállalkozások 56 százaléka üzleti tervében már számol a pályázatokon elérhető forrásokkal, 34 százalékuk azonban csak tervezi ezt a lépést. Az uniós pénzekre apelláló kisvállalkozások 35 százaléka számol előre a megpályázandó forrásokkal, többségük - 51 százalékuk - azonban még nem számol ezekkel az összegekkel, de az üzleti tervbe be fogják építeni - derül ki az MFB csoportba tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kutatásából.

A felmérésből kiderül az is, hogy a pályázni készülő mikrovállalkozások 20 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 28 százaléka konkrét információval rendelkezik a megpályázható forrásokról, pályázatokról. A mikrovállalkozások körében 47 százalékos, a kisvállalkozásoknál pedig 48 százalékos azok aránya, akik már tudnak részleteket a pályázatokról. A Garantiqa kutatása szerint a mikrovállalkozások 32 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 20 százaléka semmit nem tud a pályázatokról.

“A mikro- és kivállalkozások többé-kevésbé tisztában vannak a pályázati lehetőségekkel” - mondta a felmérés adatai kommentálva dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: “Az uniós források mellett a Garantiqa kezességvállalásával kombinált hitelek is hozzásegíthetik a mikro- és kivállalkozásokat a fejlődéshez”.

A Garantiqa a múlt évet 366 milliárd forintos kezességvállalási portfólióval zárta, ami 14 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A társaság a vállalkozásoknak nyújtott banki hitelekhez kínált kezességvállalásaival összesen 440 milliárd forint hitel kihelyezését segítette elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr588464724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása